Slovenija 27.9.2012 4:00

Na Fužinskem gradu bo vrata odprl 23. bienale oblikovanja

Ljubljana, 27. septembra - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na Fužinskem gradu bodo drevi ob 19. uri odprli 23. bienale oblikovanja in podelili mednarodne nagrade BIO. Letošnji bienale, ki poteka pod naslovom Razmerja v oblikovanju, sta zasnovali vabljeni kustosinji Margo Konings in Margriet Vollenberg iz studia Organisation in Design.

Ljubljana, grad Fužine. Bienale industrijskega oblikovanja BIO. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, grad Fužine.
Bienale industrijskega oblikovanja BIO.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je pred časom v pogovoru za STA povedal direktor MAO Matevž Čelik, so se zanju odločili zato, ker imata zelo svež pristop in širok pogled na to, kaj je sodobno oblikovanje. Njuna kritična sposobnost, kako zaznavati nove možne smeri razvoja oblikovalske stroke, je bila po njegovih besedah zagotovilo, da bo na BIO mogoče videti najnovejše, revolucionarne izdelke in koncepte, ki spreminjajo pojmovanje oblikovanja in proizvodnje.

Kustosinji sta izmed 437 prijav izbrali 90 del iz 27 držav. Izbor bo pokazal, kako moderne tehnologije, digitalizacija in globalizacija ter na drugi strani narava in njene danosti vplivajo na oblikovalce in njihovo ustvarjanje. Vendar pa razstava ne bo ponudila le vpogleda v nove in aktualne zamisli sodobne oblikovalske produkcije, temveč bo odprla odpira tudi kritičen presek vsega tistega, kar sodobno oblikovanje ta hip reflektira in pripoveduje.

Dela na razstavi bodo razdeljena v štiri tematske sklope - tehnologija, digitalizacija, globalizacija in izdelki. Čeprav se izbrana dela zelo razlikujejo, se vsa odlikujejo po tem, da so sodobna, dobro izvedena, sveža in estetska, sta svoj izbor utemeljili kustosinji.

O nagradah bo odločala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Giulio Cappellini, Sven Jonke, Sophie Lovell, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović. Prejemnik zlate medalje BIO bo letos prvič prejel tudi finančno nagrado v višini 5000 evrov. Poleg tega bodo prvič podelili zeleno nagrado BIO, namenjeno izdelkom, ki posebej izstopajo s svojo ekološko naravnanostjo.