Slovenija 27.9.2012 0:30

Naberšnikov Šanghaj za uvod v 15. FSF

Portorož, 27. septembra - S projekcijo filma Šanghaj v režiji in po scenariju Marka Naberšnika se bo nocoj v portoroškem Avditoriju začela 15. izdaja Festivala slovenskega filma (FSF). Do 30. septembra bodo v Portorožu v sklopu festivala prikazali 66 filmov, od tega 43 v tekmovalnem programu, med njimi bo sedem celovečercev.

Maribor. Plakat filma Šanghaj režiserja Marka Naberšnika. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Plakat filma Šanghaj režiserja Marka Naberšnika.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V tekmovalnem programu celovečernih filmov bodo letos poleg Šanghaja prikazali še filme Generacija 71 Boštjana Slatenška, Vaje v objemu Metoda Pevca, Nahrani me z besedami Martina Turka, Srečen za umret Matevža Lužarja, Pisma iz Egipta Polone Sepe in Hvala za Sunderland Slobodana Maksimovića.

Festival prinaša kar nekaj novosti. Nekateri najnovejši slovenski filmi bodo prvič prikazani na DCP kopijah, ki v svetovni filmski distribuciji postopoma nadomeščajo 35mm filmske kopije, prvič pa so organizatorji pripravili tekmovalni nabor dokumentarnih filmov.

Vesne v več kategorijah bodo tradicionalno podelili na zadnji festivalski dan. Tedaj bodo izročili tudi Badjurovo nagrado letošnji nagrajenki, filmski kostumografki in pedagoginji Alenki Bartl. Festival bo ponudil še obsežen strokovni in izobraževalni program.