EPK 2012 27.9.2012 9:59

Brechtova Mati Korajža na ulici

Kamnik/Maribor, 27. septembra - Gledališče Ane Monro v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) pripravlja ulični spektakel z naslovom Mati Korajža, ki je nastal po motivih istoimenske drame Bertolta Brechta. Predpremiera te pohodne ulične predstave bo danes ob 17. uri v Kamniku, premiera pa v petek, 28. septembra, ob 16. uri v Mariboru.

Skoraj 40-člansko zasedbo sestavljajo umetniki iz različnih držav (Latvija, Ukrajina, Turčija, Italija, Bolgarija, Moldavija, ZDA), po več kot desetletju pa so v njej združile moči tudi številne slovenske ulično-gledališke skupine. Posamezna sodelovanja na različnih ravneh niso novost, a zadnja velika slovenska ulična koprodukcija sega v leto 1999, ko so skupaj ustvarili predstavo Pasijon.

Zadnje podrobnosti prizorov za predstavo Mati Korajža, ki bodo vojaško branjevko in njeno vlogo popeljali v sodobni čas, so usklajevali na delavnici v Domu kulture v Kamniku. "Posebej me veseli odziv domačih ulično-gledaliških skupin. Pokazalo se je, da je tovrstno povezovanje pozitivno za slovensko ulično sceno in predvsem, da smo prav vsi ta način dela pogrešali," je pojasnil vodja Gledališča Ane Monro Goro Osojnik.

"Pod isto streho z umetniki z vsega sveta preživimo skupaj ves dan. O produktivnosti ni nobenega dvoma, ideje vrejo na dan z vseh strani. Kljub kratkemu času imamo možnost, da vse tudi takoj preizkusimo, vidimo, kaj deluje, kaj ne in iz tega se počasi sestavljajo koščki celostne podobe naše Matere Korajže," je še povedal.

Režiserja in umetniška vodja projekta sta Vida Cerkvenik Bren in Jaša Jenull. Predstava je popotna in se premika skupaj z gledalci, ki so vključeni v dogajanje. Osnovo predstavlja voz Matere Korajže, vojaške branjevke.

Po uprizoritvah v Kamniku in Mariboru bo predstava na ogled še v Ljubljani.