Svet 29.9.2012 6:00

V švicarski prestolnici na ogled slike Bineta Kreseta

Bern, 29. septembra - V prestižni galeriji Brügger v švicarskem Bernu bodo prihodnji petek, 5. oktobra, odprli razstavo slovenskega grafika in slikarja Bineta Kreseta. Na razstavi Slike/Paintings 2009-2012, ki bo na ogled do 27. oktobra, bodo predstavljena njegova najnovejša slikarska dela, nastala v obdobju zadnjih treh let.

Krese, ki je že razstavljal v Italiji, na Hrvaškem in v Nemčiji, se bo tokrat prvič samostojno predstavil v Švici. Kresetova postavitev v švicarski prestolnici je letos že druga razstava slovenskega avtorja pod patronatom mesta Bern in slovenskega veleposlaništva v Švici. Poleti je v bernskem Centru Paul Klee svoje fotografije z naslovom Alpe, kot jih vidijo ptice razstavljal Matevž Lenarčič, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Bernu.

Bine Krese se je rodil leta 1950 v Ljubljani. Med letoma 1973 in 1978 je študiral na Akademiji za likovno umetnost. Kot večkrat poudarja, ustvarja spontano, brez vnaprejšnjega koncepta. Ima dialog s sliko samo, lazurno nanašanje pa mu omogoča, da dela ohranjajo sledi procesa nastajanja od prvih potez prek rastiranja do končne podobe.