EPK 2012 29.9.2012 6:00

V SNG Maribor premiera Jančarjevega Velikega briljantnega valčka

Maribor, 29. septembra - V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo danes premierno uprizorili politično dramo Draga Jančarja Veliki briljantni valček, v kateri sta pod okriljem Evropske prestolnice kulture (EPK) združili moči mariborska in ljubljanska Drama. Za režijo je poskrbel Diego de Brea. Po njegovem mnenju je drama s svojo absurdnostjo še danes močno aktualna.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Drama v treh dejanjih Veliki briljantni valček je bila krstno uprizorjena leta 1985 v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana, dva dni kasneje pa v Drami SNG Maribor. V letu EPK so se v obeh gledaliških hišah odločili, da dramo znova uprizorijo, a tokrat skupaj.

Ljubljanska premiera bo 17. novembra, kasneje pa bo predstava v rednem programu obeh gledaliških hiš. Po navedbah vodstev obeh gledališč je to začetek intenzivnejšega sodelovanja tudi v prihodnje.

Veliki briljantni valček je pretresljiva podoba sveta, v katerem se razum, pošastna logika pragmatizma in blaznost človeškega hotenja lepijo v nerazrešljivo in hkrati grozljivo stvarno podobo moderne človeške družbe.

"Čeprav je bil ta tekst napisan v nekem zelo specifičnem času, v času rdeče inkvizicije, je na nek način univerzalen. Univerzalen v smislu, da pravzaprav noben represivni sistem ne izbira sredstev in da mora vsak represivni sistem najti grožnjo v vsakem posamezniku," je pojasnil režiser de Brea.

V vlogi Simona Vebra, ki je prisilno hospitaliziran v zavod z imenom Svoboda osvobaja, bo zaigral Vladimir Vlaškalić. Iz ansambla Drame SNG Maribor se mu bodo pridružili Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Vlado Novak, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Tadej Toš, Matevž Biber, Ivica Knez, Viktor Meglič in Eva Kraš. Z ljubljanske strani so med igralci Gregor Baković, Alojz Svete in Vojko Zidar, medtem ko vloga Chopina na koncu pripada pianistu Jožetu Šaleju.