Svet 29.9.2012 5:00

Eksplozija barv - velika razstava v Essnu

Essen, 29. septembra - V muzeju Folkwang v Essnu danes odpirajo razstavo z naslovom V opoju barv: Munch, Matisse in ekspresionisti. Razstava, katere osrednji temi sta revolucija v barvah in slikarskih stilih v umetnosti zgodnjega 20. stoletja, združuje revolucionarne tokove v evropski umetnosti v časovnem obdobju od leta 1905 do leta 1911.

Na ogled je več kot 150 slik in kipov iz zbirk muzeja Folkwang ter ruskih in avstralskih muzejev. Postavitev prikaže, kako so francoski fauvisti, kot sta bila Henri Matisse in Andre Derain, z drznimi barvami povzročili revolucijo v slikarstvu, tako kot v Nemčiji predstavniki skupine Most (Die Brucke), kot sta bila Ernst Ludwig Kirchner in Max Pechstein. Predstavljen je tudi vpliv norveškega slikarja Edvarda Muncha na mlade nemške umetnike. Postavitev raziskuje še povezave med fauvisti ter ekspresionisti Kandinskim, Mackejem in Marcom, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava, ki bo odprta do 13. januarja 2013, je neposredno povezana tudi z zgodovino muzeja, je po pisanju dpa dejala v.d. direktorice muzeja Ute Eskildsen. Muzej, ki ga je leta 1902 v mestu Hagen odprl zbiralec in mecen Karl Ernst Osthaus, velja za prvi muzej moderne umetnosti na svetu. Osthaus je v njem že leta 1907 predstavil dela nemških ekspresionistov. Od leta 1922 je muzej v Essnu.