Svet 30.9.2012 6:00

V Parizu na ogled impresionistična modna razstava

Pariz, 30. septembra - V Parizu je na ogled razstava impresionističnih slikarjev iz druge polovice 19. stoletja, ki predstavlja, kako so umetniki zajeli takratne zametke moderne mode. Poleg slik so v muzeju Orsay razstavljene tudi obleke iz istega obdobja.

Razstava zajema več kot 70 mojstrovin impresionističnih slikarjev, kot so med drugim Edouard Manet, Claude Monet in Pierre-Auguste Renoir. Razstava obsega tudi 40 ženskih oblek iz obdobja med 1860 in 1885.

"Impresioniste je fascinirala modernost, med drugim tudi moderna moda, ki se je takrat s prihodom specializiranih revij in trgovin začela pospešeno razvijati," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala kuratorka razstave Gloria Groom. Slikarji so pri portretih žensk takrat slikali podobne obleke, kot jih je bilo mogoče najti na skicah modnih oblikovalcev.

Razstava je prirejena podobno kot modna revija, saj so slike postavljene druga za drugo med vrstami rdečih in zlatih stolov. Groomova je oblačila, ki bi se ujemala s slikarskimi umetninami, pridobila iz arhiva pariškega muzeja mode Galliera.

Razstava bo v Parizu na ogled do 20. januarja, ko jo bodo preselili v New York.