EPK 2012 28.9.2012 14:02

Razprava projekta 100YC brez strokovne javnosti

Ljubljana, 28. septembra - Na ZRC SAZU so danes pripravili razpravo o projektu 100YC, del katerega Tom Kovac predstavlja na arhitekturnem bienalu v Benetkah. Udeležilo naj bi se je več arhitektov, oblikovalcev in umetnikov, a strokovne javnosti ni bilo. Direktor ZRC SAZU Oto Luthar molk razume kot strah pred pobudami, ki ne pridejo iz Slovenije.

"To je značilnost slovenskega prostora, ki nas spremlja na vseh področjih," je bil kritičen Luthar. Po njegovih besedah imamo v Sloveniji potenciale na področju inovativnosti, ki se kažejo denimo na primeru Vitanje, vendar je "premalo posluha za projekte, ki ne prinesejo rezultatov z danes na jutri", je poudaril. Današnja razprava je sodila v sklop dogodkov EPK.

Profesor arhitekture na univerzi v Melbournu Kovac je za STA predstavil projekt 100YC, podnaslovljen "Space Shuttle" (Vesoljska ladja), ki je nadgradnja njegovega projekta 100YC, ki je predstavljen tudi na arhitekturnem bienalu v Benetkah. Projekt z vizijo življenja čez 100 let bo prek tehnoloških, socioloških, političnih ekonomskih in kulturnih sprememb predstavil možnosti za redefiniranje prostora za življenje človeštva v prihodnosti.

Krištof Oštir iz Centra odličnosti Vesolje-SI, ki je nastal na pobudo ZRC SAZU in desetih drugih institucij, je povedal, da se na znanstveni ravni ubadajo z vprašanjem vesolja v prihodnosti. Med drugim se ukvarjajo z razvojem mini satelitov, ki imajo manj kot 100 kilogramov. Z njimi opazujejo Zemljo, druge planete in telesa v vesolju. Obenem opazujejo tudi spremembe na Zemlji, ki nastajajo zaradi človeškega vpliva. S tovrstno tehnologijo lahko tudi opazujejo naravne nesreče na Zemlji, tako so denimo spremljali poplave leta 2010 in letošnje suše s požari, je pojasnil Oštir.

Center odličnosti Vesolje-SI so ustanovili zato, da bi združili akademske, znanstvene in tehnološke potenciale v Sloveniji ter slovenskim znanstvenikom in inženirjem ponudili možnost konkurenčnega sodelovanja pri vesoljskih raziskavah in misijah. Cilj je tudi, da bi slovensko javnost povezali s temi, za celotno družbo izredno pomembnimi in dostikrat nevidnimi procesi, piše na spletni strani centra.