Svet 2.10.2012 5:00

Rattle obeležil desetletnico vodenja Berlinskih filharmonikov

Berlin, 2. oktobra - Britanski dirigent Simon Rattle je ob desetletnici na čelu Berlinskega filharmoničnega orkestra napovedal, da ga bo z uvajanjem sodobnejših skladateljev na repertoar "popeljal v nove višave", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Del moje službe je, da poskušam prepričati orkester, da bi bil kar najbolj prožen," je dejal 57-letni dirigent.

V tej sezoni bodo Berlinski filharmoniki poleg uveljavljenih imen, kot so Bruckner, Mozart, Schumann in Beethoven, izvajali tudi dela sodobnih skladateljev, na programu so Witold Lutoslawski, Paul Hindemith in Henri Dutilleux.

Rattle je prepričan, da bo "institucija, ki je samo muzej, umrla". Seveda moramo ohraniti svoj center in tradicijo, toda to določa tudi pogled naprej, je dejal sloviti dirigent.

Od septembra 2002, ko je prevzel mesto glavnega dirigenta Berlinskih filharmonikov, je Rattle veliko prispeval k povečanju ugleda orkestra, ki je pod njegovim vodstvom tudi veliko gostoval, med drugim je obiskal Avstralijo in Azijo.

Prispeval je tudi h koncu desetletja dolgega rivalstva z Dunajskimi filharmoniki, saj je pripravil skupni koncert obeh orkestrov.

Poleg tega je Rattle orkester s 130-letno tradicijo, ki je znan po demokratični izbiri novih članov in dirigentov, preoblikoval v fundacijo ter tako zmanjšal vpliv politike.

Člani orkestra so leta 2008 izglasovali tudi podaljšanje Rattlove pogodbe do leta 2018.