Slovenija 2.10.2012 4:00

Maribor v znamenju 18. festivala računalniške umetnosti

Maribor, 2. oktobra - Z avdio-vizualnim spektaklom mednarodno priznane in večkrat nagrajene japonske glasbene zasedbe Open Reel Ensemble se bo ob 22. uri v mariborskem Kinu Udarnik v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor začel že 18. mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU). Del festivala bodo tudi delavnice, predavanja in razstave.

Mednarodni festival računalniških umetnosti ima v mestu in regiji bogato tradicijo ter velja za pomembno institucijo v tej veji umetnosti. Od svojih začetkov pa do danes je festival opravil pionirsko delo pri predstavljanju teorije in prakse računalniške umetnosti in novih medijev.

V 18-letni zgodovini je festival obiskovalcem ponudil bogat izbor nastopov domačih in tujih umetnikov. Festival ponuja prostor mladim domačim umetnikom, da poletijo v svet umetnosti ter da spoznajo najbolj priznane tuje umetnike na tem področju, so sporočili organizatorji.

Vrhunec letošnjega festivala bo prav uvodni nastop mednarodno priznane japonske zasedbe. Ei Wada, Kimitoši Sato, Takumi Namba in Masaru Zošida so se prvič sestali leta 2009. Njihovi avdio-vizualni dogodki v živo v glasbeni instrument združijo starinske magnetofone "kolut-na-kolut" in moderno tehnologijo. Med nastopi ustvarjajo posnetke ter jih kombinirajo z zvoki, ki jih z vrtenjem kolutov ročno in digitalno spremenijo v novo zvočno konstrukcijo.

Na program festivala so organizatorji umestili tudi druge japonske avtorje in umetnike, ki so jih izbrali s pomočjo japonskih kolegov. Program letošnjega festivala bodo poleg Japoncev soustvarili še avdio-vizualni umetniki iz Srbije, Avstrije in Slovenije. Festivalsko dogajanje, ki se bo sklenilo 13. oktobra, bo povezovala razstava z naslovom "Ja tvoi sluga, Ja tvoi Rabotnik" (Jaz tvoj služabnik, jaz tvoj delavec).