EPK 2012 2.10.2012 6:00

Na EPK čas za avstrijsko umetnost

Maribor, 2. oktobra - Oktobrska kulturna ambasada, ki v Mariboru poteka v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK), bo minila v znamenju avstrijske umetnosti. Niz dogodkov bo drevi z razstavo zgodovine Evrope v fotografijah od leta 1945 enega najpomembnejših avstrijskih fotografov Ericha Lessinga v Vetrinjskem dvoru odprl avstrijski veleposlanik Clemens Koja.

Uvodni dan avstrijskega meseca bosta zaznamovali še odprtji dokumentacijske razstave ob 150. obletnici rojstva slikarja Gustava Klimta, ki velja za enega začetnikov moderne, ter fotografska razstava o uničenju in obnovi znamenitega starega mostu v Mostarju z naslovom Povezava za mir Mostar 3000.

Med dogodki, ki se bodo zvrstili v naslednjih dneh, bo tudi literarno branje, ki bo v sredo v organizaciji znamenite založbe Droschl potekalo v Univerzitetni knjižnici Maribor. V četrtek bo na Lentu potekal celodnevni umetniški projekt Drau/Drava - KlangMobil, ki spodbuja dolgoletno interdisciplinarno in multinacionalno sodelovanje arhitektov, književnikov, glasbenikov in skladateljev iz dravskega kulturnega prostora.

V soboto načrtujejo 56 kilometrov dolg linijski polet od Gradca do Maribora, s katerim nameravajo avtorji ustvariti filmski portret, posnet brez prekinitve, ki prikazuje živo pokrajino v zračni liniji med geografsko najbližjima evropskima prestolnicama kulture, nekdanjo in aktualno. Posnetki bodo v Mariboru na ogled od 19. oktobra do 4. novembra.

Med 11. in 12. oktobrom bo na vrsti mednarodni simpozij o avstrijskem literarnem klasiku Robertu Musilu, od 17. do 20. oktobra pa bodo v Kinu Udarnik potekali mednarodni dnevi kriminalk Komisarji na delu. Ljubiteljem tega žanra bodo vsak dan na voljo znane televizijske kriminalke z nemškega govornega področja. V ptujski Miheličevi galeriji bo od 19. oktobra na ogled tudi razstava ene najvidnejših osebnosti evropske likovne umetnosti 20. stoletja, Oskarja Kokoschke.