Slovenija 2.10.2012 10:53

V CD uglasbena poezija Ježka z novega albuma Nane Milčinski

Ljubljana, 2. oktobra - Dramaturginja, režiserka, performerka in pevka Nana Milčinski bo drevi ob 20.30 v Klubu Cankarjevega doma premierno predstavila uglasbeno poezijo Frana Milčinskega Ježka, ki jo je izdala na albumu Še ena pomlad. Na albumu je 13 pesmi Milčinskega, ki sta jih uglasbila glasbenika in producenta Martin Štibernik in Anže Langus Petrović.

Poleg Štibernika na klaviaturah in basista Petrovića pri projektu sodelujejo še bobnar Sergej Randjelović, kitarist Žiga Stanonik in Juš Milčinski kot posebni gost. Album je 24. septembra izšel pod okriljem Glasbene zadruge Celinka v sodelovanju z Zavodom Morpheus in založbo Sanje.

Režiser in dramaturg Matjaž Berger, ki je prispeval besedilo za uvodnik albuma, je med drugim zapisal, "da je pred nami 'glas(ba)' vnučke, ki je dedku z njegovimi besedami naslikala svoj svet glasu. Frane Milčinski je dedek in Ježek, ki sanja podobe v več jezikih ljubezenskega govora, Nana Milčinski je vnučka, ki mu je med zvezde poslala drobno sporočilo, da želja potrebuje podobo".

Pred poslušalca se bo po Bergerjevih besedah razprl "najlepši poklon, kar jih je kdaj slišal, poklon srca, poklon besede in zvena". Drevišnji večer uglasbene poezije Milčinskega bo potekal v sklopu Cankarjevih torkov Jesen 2012, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Frane Milčinski - Ježek (1914-1988) je bil sin Frana, ki je bil tudi mojster besede. Že zgodaj je prišel v stik z gledališčem, sodeloval je tudi z radiem in leta 1938 dobil angažma igralca v ljubljanski Drami. V času okupacije so ga Italijani aretirali. Pozneje je deloval v Drami in Operi in objavljal pesmi. Bil je tudi urednik Pavlihe.

Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko, prvo slovensko radijsko igro za otroke. Med drugim se podpisuje pod scenarij za mladinski film Kekec ter pod pesmi za film Ne čakaj na maj. V filmih je tudi igral, s televizijo pa je sodeloval pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj. Leta 1972 je posnel svoje legendarne songe. Prejel je številna priznanja in nagrade.