Slovenija 2.10.2012 15:23

V Mariboru dnevi fotografije

Maribor, 2. oktobra - Od 3. do 7. oktobra bodo v Mariboru potekali dnevi fotografije, ki jih z namenom izobraževanja in popularizacije fotografije gosti Društvo ljubiteljev fotografije Maribor. Poleg vrste fotografskih razstav bodo organizirali tudi brezplačna predavanja o različnih tehnikah fotografiranja ter temah, kot sta osebnostne in avtorske pravice.

Kot je za STA povedal vodja društva Marjan Laznik, so dnevi fotografije namenjeni tako profesionalnim kot ljubiteljskim fotografom, ne glede na znamko ali tip fotografskega aparata. Vsem, ki jih zanima fotografija, bi radi omogočili, da bolje spoznajo ta medij in so soočeni s perečimi vprašanji avtorskih pravic in pravice do zasebnosti, je pojasnil.

Dogajanje se bo pričelo v sredo ob 18. uri z odprtjem razstave Ujete podobe na razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor. Uro kasneje bo v fotogaleriji Stolp sledilo odprtje razstave nagrajenih fotografij mednarodnega fotografskega natečaja Maribor salon 2012, v Fotografskem muzeju Maribor pa bodo pripravili razstavo fotografij in podelili nagrade 1. slovenskega Fotomaratona, ki je v začetku septembra potekal v Mariboru. V petek bodo v razstavišču Rrrudolf na Lentu odprli še razstavo Od spodaj navzgor.

V soboto bo Tomo Jeseničnik vodil fotografsko delavnico, Branimir Ritonja bo predaval o umetniški fotografiji, Jure Logar bo predstavil nekatera vprašanja osebnostnih pravic, Jaka Repanšek bo govoril o avtorskih pravicah, Marjan Laznik pa svetoval, kako do boljših fotografij.

V nedeljo bodo pripravili sejem rabljene foto in video opreme, na katerem se bodo predstavili tudi ponudniki iz sosednje Avstrije. Maja Šivec bo imela delavnico na temo akta, Borut Peterlin bo predaval o digitalni revoluciji v fotografiji, Aleksandra Berberih Slana pa bo predstavila delovanje letos odprtega fotografskega muzeja v Mariboru. Alek Hojnik bo predstavil foto knjigo, Arne Hodalič pa potopis iz Indije.

Dogajanje se bo sklenilo v nedeljo zvečer s podelitvijo nagrad foto natečaja v sklopu poletnega Festivala Lent.

Društvo ljubiteljev fotografije Maribor je bilo ustanovljeno pred štirimi leti in je s 120 člani največje fotografsko društvo v Sloveniji.