Na hitro prelistano 6.10.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. oktobra - Pri Študentski založbi je izšlo delo Alojza Ihana Državljanski eseji, pri Književnem društvu Hiša poezije pa pesniška zbirka poljskega nobelovca Czeslawa Milosza Od sončnega vzhoda do njegovega zahoda ter pesmi francoskega pesnika Henrija Michauxa Premikanja Odmikanja. Tehnična založba Slovenije je izdala slikanico Pišem, brišem in se učim.

Ljubljana. Knjiga avtorja Alojza Ihana z naslovom Državljanski eseji. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Alojza Ihana z naslovom Državljanski eseji.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica z naslovom Z igro do znanja. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica z naslovom Z igro do znanja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Czeslawa Milosza z naslovom Od sončnega vzhoda do njegovega zahoda (prevedla Jana Unuk). Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Czeslawa Milosza z naslovom Od sončnega vzhoda do njegovega zahoda (prevedla Jana Unuk).
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Henrija Michaux z naslovom Premikanja Odmikanja (prevedla Varja Balžalorsky). Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Henrija Michaux z naslovom Premikanja Odmikanja (prevedla Varja Balžalorsky).
Foto: STA

DRŽAVLJANSKI ESEJI - NOVO ESEJISTIČNO DELO ALOJZA IHANA

V Državljanskih esejih Ihan takoj na začetku osupne bralca z radikalno novo definicijo človeške moralnosti, je v spremni besedi zapisal Rado Pezdir. Morala je po Pezdirjevem mnenju za avtorja možganski procesor, ki z občutkom "mirne vesti napove, da nas okolica zaradi naših dejanj ne bo zavrgla". S tem je avtorju uspelo najti kraljevsko izhodišče, da lahko z radikalnostjo človeškega anatoma in fiziologa, hkrati pa z duhovitostjo umetnika na prijeten in celo lahkoten način opisuje slovenske in svetovne dimenzije sodobne družbene krize. Avtor s kirurško natančnostjo secira družbene okoliščine, zaradi katerih človekov moralni procesor ostaja pomirjen in "vest čista" tudi denimo pri direktorju, ki se mu zdi normalno prisvojiti "svojo" tovarno ali bančniku, ki se mu ne zdi sporno dobiti nagrado za popolnoma zavožen kredit. Ihan s klinično mirnostjo secira človekovo moralo in hkrati niti v enem trenutku ne moralizira, piše avtor spremne besede. Alojz Ihan (1961) je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, obenem pa tudi pesnik, pisatelj in esejist. Podpisuje se pod več pesniških zbirk, bralstvo in kritiko pa je leta 2011 prepričal z eseji Hvalnica rešnjemu telesu. Državljanski eseji so izšli v zbirki Koda.

OD SONČNEGA VZHODA DO NJEGOVEGA ZAHODA - PESNIŠKA ZBIRKA IZPOD PERESA POLJSKEGA NOBELOVCA

Pesniška zbirka Od sončnega vzhoda do njegovega zahoda, ki je izšla v Poetikonovih lirah, v prevodu Jane Unuk prinaša 22 pesmi ter daljšo modernistično pesnitev. Ta nosi enak naslov kot ime zbirke in je po mnenju številnih literarnih kritikov pesnikov najpomembnejši dosežek. Nastala je kot bistveni vezni člen v osrednjem ustvarjalnem loku poljskega nobelovca, ki vodi od medvojnega cikla Svet preko romana Dolina Isse do temeljnega esejističnega dela Dežela Ulro, ki je nastalo takoj leta 1977. Avtor sam jo je imenoval "pesniška fuga" in s tem opozoril na njen princip gradnje. Polifona pesnitev, v kateri lirski subjekt privzema različne maske in zastopa različna stališča, se tematsko navezuje na celotno evropsko civilizacijo, od mita in biblije do evropske in zlasti poljske literarne tradicije. Na eno od motivnih jeder, erozijo vere v modernem svetu, opozarja naslov, vzet iz vrstice Psalma 113 "Od sončnega vzhoda do njegovega zahoda naj bo hvaljeno ime Gospodovo". Czeslaw Milosz (1911-2004), poljski pesnik, esejist in nobelovec (1980) je bil dobrih sedem desetletij v samem vrhu poljske poezije 20. stoletja. Izdal je prek 20 pesniških zbirk, več kot 20 esejističnih knjig, dva romana, več različnih antologij in Zgodovino poljske literature. V slovenskem prevodu je izšlo več njegovih del, med njimi dve knjigi pesmi: Somrak in svit ter Zvonovi pozimi.

PREMIKANJA ODMIKANJA - IZBOR PESMI FRANCOSKEGA PESNIKA HENRIJA MICHAUXA

Premikanja Odmikanja so zadnja knjiga pesmi, ki jo je Henri Michaux pripravil za izdajo in je izšla 1985, leto dni po njegovi smrti. Med prvimi in zadnjimi Michauxevimi besedili je preteklo več kot 60 let. Z naslovom te zbirke lahko povzamemo ves Michauxev opus. Za njegovo ključno izkustveno počelo lahko določimo strukturno-tematske principe: premikanje, fragmentacijo in metamorfozo. Pesmi je prevedla in s spremno besedo obogatila Varja Balžalorsky. Henri Michaux (1899-1984), pesnik, pisatelj in slikar, velja za enega najpomembnejših in poetično najvplivnejših francoskih umetnikov 20. stoletja. Za njegovo življenje je bila značilna odmaknjenost od sodobnih umetniških tokov in skrajna nezaupljivost do literarnega dogajanja in populizma. Njegova besedila so izvirna mešanica nenavadnih in zabavnih prvin, proze in poezije, tesnobe in humorja, osebnih čustvovanj in teoretskih razmišljanj. So izrazito hibridna in jih je nemogoče žanrsko uvrstiti. V slovenskem prevodu je na voljo več več Michauxovih del in pesniških zbirk, med slednjimi Plume, Zorenje v ledu ter Pesmi.

PIŠEM, BRIŠEM IN SE UČIM - DELOVNI ZVEZEK Z VAJAMI ZA UČENJE BESED IN ŠTEVIL

Knjiga Pišem, brišem in se učim, podnaslovljena Z igro do znanja, vsebuje različne grafomotorične vaje in naloge, ki spodbujajo zgodnje učenje. Knjiga je namenjena otrokom v starosti od treh do šestih let, ki se lahko prek slikovitih vaj na igriv način naučijo pisati znane besede, in spoznavajo nove pojme. Posebna poglavja so namenjena živalim, številom in vozilom. Knjigi je priloženo tudi pisalo za brisanje, ki otroku omogoča, da napisano preprosto izbriše in vajo večkrat ponovi. Besedilo delovnega zvezka z ilustracijami Andrewa Burgessa je poslovenila Vida Frelih.