Svet 3.10.2012 6:00

Na Dunaju bodo odprli razstavo stolov Nika Kralja

Dunaj, 3. oktobra - V sklopu Dunajskega tedna oblikovanja bodo zvečer v Arhitekturnem centru Dunaj odprli razstavo stolov Nika Kralja, ki sta jo pripravili Barbara Predan in Špela Šubic. Razstava Niko Kralj: Kralj stolov: O samoumevnosti legende slovenskega oblikovanja bo predstavila zgodovinski okvir, v katerem se je razvijalo slovensko industrijsko oblikovanje.

Razstava, ki bo odprta do 15. oktobra, je prva samostojna razstava Kraljevih oblikovalskih dosežkov v tujini. Prvič bodo na ogled njegovi arhivi, skice, fotografije, prototipi in končni izdelki iz zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Med njimi so najpomembnejši zložljivi naslanjač Rex, serija Lupina, 4455 in modularno sistemsko pohištvo Futura.

Letos Slovenija prvič sodeluje na Dunajskem tednu oblikovanja (Vienna Design Week), ki poteka od 28. septembra do 7. oktobra. Prireditev se uvršča med pet najpomembnejših oblikovalskih festivalov na svetu. Lani ga je obiskalo 30.000 obiskovalcev. Med letošnjimi 49 partnerji je tudi Slovenski kulturnoinformacijski center na Dunaju (SKICA), ki v sodelovanju z muzejem MAO pripravlja pričujočo razstavo.

Stol je tudi sicer zaščitni znak Vienna Design Week, ki letos poteka šestič. V tednu dni se bo zvrstilo več kot 100 prireditev, so sporočili iz centra SKICA.

Niko Kralj se uvršča med najpomembnejše industrijske oblikovalce 20. stoletja na svetu. Njegova oblikovalska kariera je dolga in poleg več izpeljank znamenitega stola Rex obsega oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Inovativne rešitve, ki jih je Kralj uporabil pri oblikovanju pohištva in drugih izdelkov, so prispevale k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije in razvoju kulture bivanja v Sloveniji.

Razstava na Dunaju bo prirejena pregledna razstava Kraljevega dela, ki je bila pod naslovom Niko Kralj: Neznani znani oblikovalec v začetku letošnjega leta na ogled v Ljubljani.