Slovenija 3.10.2012 9:20

V Kinodvoru premiera nove Škafarjeve filmske meditacije

Ljubljana, 3. oktobra - V Kinodvoru bodo ob 19. uri premierno prikazali novi slovenski celovečerni film Deklica in drevo režiserja Vlada Škafarja, v katerem sta glavni protagonistki veliki igralki Štefka Drolc in Ivanka Mežan. Za Mežanovo je bil film brez vnaprej določenega besedila velika preizkušnja, Drolčevo pa je snemanje navdajalo z občutkom odgovornosti.

Ljubljana. Kinodvor, kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po besedah Mežanove film govori o minljivosti, vendar to tudi presega, Škafar pa je o njem dejal: "Mislil sem, da delamo film o minevanju, zdaj vidim, da smo naredili film o tistem, ki ne mine." Je namreč poklon igralkama, ki sta se Škafarju najbolj vtisnili v spomin z vlogami iz filmov Matjaža Klopčiča, prežetimi z neminljivostjo in žarom, so sporočili s Krajinskega parka Kolpa, ki je koproducent filma.

Celovečerec, ki so ga snemali leto dni v okolici Velikih Sel pri Adlešičih v Beli krajini, v ospredje postavlja pogovor in obujanje spominov Drolčeve in Mežanove pod velikim hrastom. Po Škafarjevih besedah celovečerec ni niti dokumentarni niti igrani film. V njem si je režiser, znan po svojem poetičnem slogu, ki poleg človeških zgodb v ospredje postavlja tudi mogočnost narave, vzel čas za meditacijo in kontemplacijo.

Film Deklica in drevo, ki je nastal v produkciji Gustav Filma, je sooblikovalo pet "Škafarju pomembnih žensk". Poleg Drolčeve in Mežanove še Helena Koder in Joni Zakonjšek, literarne navdihe pa je režiser iskal pri Bredi Smolnikar.

Predpremiero je celovečerec doživel 29. septembra na velikem odru ljubljanske Drame, uvrščen pa je bil tudi v tekmovalni program 15. festivala slovenskega filma.

Vlado Škafar (1969) je leta 1998 posnel film Stari most, leta 2003 film Peterka: leto odločitve, leta 2008 film Otroci, pred dvema letoma pa še film Oča. Je tudi avtor filma Nočni pogovori z Mojco. Bil je soustanovitelj in programski vodja Slovenske kinoteke ter ustanovitelj filmskega festivala Kino Otok.