Svet 3.10.2012 10:33

Mariborska študentka v projektu Larsa von Trierja

Maribor/Koebenhavn, 3. oktobra - Študentki Univerze v Mariboru Ani Štruc se je uspelo s svojim videom uvrstiti v projekt priznanega danskega režiserja Larsa von Trierja, imenovan "Gesamt" (Skupno). Njeno delo bo vključeno v video inštalacijo "Disasaster 501; What Happened to Man?", ki jo je iz prispevkov z vsega sveta ustvarila režiserka Jenle Hallund.

V okviru projekta "Gesamt" so objavili mednarodni natečaj za petminutne video izdelke, ki se nanašajo na šest avtorskih del po izboru Larsa von Trierja. Prispelo je več kot 500 izdelkov z vsega sveta, izmed katerih jih je Hallundova izbrala 141 in jih združila v skupno video inštalacijo.

Med izbranimi je kot edino iz Slovenije tudi delo Ane Štruc. Za navdih za svoje delo je izbrala zadnje poglavje romana Ulikses irskega pisatelja Jamesa Joycea.

Premiera video inštalacije bo 12. oktobra na festivalu v Koebenhavnu, ogledati pa si jo bo mogoče vse do konca decembra.

Ideja projekta temelji na konceptu "gesamtkunst", ki ga je med drugim uporabljal nemški skladatelj Richard Wagner. Gre za umetniško delo, sestavljeno iz vrste različnih oblik umetniškega izražanja. Pri projektu "Gesamt" pa so šli še dlje, saj so združili tudi različne avtorje, pojasnjujejo na spletni strani galerije Charlottenborg v Koebenhavnu.