Slovenija 4.10.2012 4:00

DSP drevi z osrednjo prireditvijo v praznovanje 140. obletnice

Ljubljana, 4. oktobra - Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo 140. obletnico delovanja drevi v Cankarjevem domu (CD) obeležilo z umetniškim dogodkom v režiji Marka Sosiča po scenariju Iva Svetine. Na prireditvi bodo nastopili Pavle Ravnohrib, Janko Petrovec, Primož Forte, Bogdana Herman, Jani Kovačič in Borut Savski.

Ljubljana. Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo slovenskih pisateljev (DSP).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Osrednja prireditev, s katero bo DSP obeležilo svoj visoki jubilej, bo potekala pod geslom Ker je naša pisateljska država republika. Misel so si sposodili pri pobudniku pisateljskega društva Davorinu Trstenjaku.

V svoji zgodovini so slovenski literati delovali pod različnimi imeni. Od leta 1920 so se združevali pod okriljem Društva slovenskih leposlovcev, ki je bilo pozneje preimenovano v Društvo slovenskih književnikov. Pod tem imenom je društvo brez državne podpore životarilo od leta 1926 do 2. svetovne vojne. Sprva je društvo združevalo 52 pisateljev in pesnikov, danes šteje 349 članov, med njimi je 99 avtoric.

Po besedah aktualnega predsednika DSP Vena Tauferja je največje zasluga društva za slovenski prostor ta, "da je vztrajalo 140 let na stališčih slovenskega jezika, kot temelja naše drugačnosti, pa tudi kot temelja mišljenja in oblikovanja kulture". DSP po njegovih besedah že ves čas skozi literaturo goji jezik in nacionalno bit.

Med drugim je DSP odločilno sodelovalo tudi pri osamosvajanju Slovenije in podprlo majniško deklaracijo, s svojo kritično držo pa je nastopilo tudi na začetku letošnjega leta, ko se je skupaj z ostalimi stanovskimi organizacijami, združenimi v KOKS, med drugim odzvalo na ukinitev ministrstva za kulturo.

Ob producentski in založniški dejavnosti DSP deluje tudi kot informativno in literarno središče ter pripravlja literarne festivale in druge dogodke, med večjimi so Slovenski dnevi knjige in mednarodni festival Vilenica. V sklopu društva podeljujejo tudi številne nagrade.