EPK 2012 3.10.2012 16:33

EPK ponovno v primežu finančnih težav

Maribor, 3. oktobra - Mariborska občina trenutno zavodu Maribor 2012 dolguje 5,2 milijona evrov, s čimer je oteženo nadaljnje izvajanje programa EPK. Zato je svet zavoda danes pozval občino, naj ta problem čim prej reši. Obenem je razpravljal o delovanju zavoda v prihodnjem letu in se strinjal, da potenciala, ki ga je ustvaril EPK, ne bi smeli zapraviti.

Maribor. Izjava za medije po seji sveta zavoda Maribor 2012. Programski vodja EPK Mitja Čander in predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Rudolf Moge. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Izjava za medije po seji sveta zavoda Maribor 2012.
Programski vodja EPK Mitja Čander in predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Rudolf Moge.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Izjava za medije po seji sveta zavoda Maribor 2012. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Izjava za medije po seji sveta zavoda Maribor 2012.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Čeprav se program EPK zaključi 15. decembra letos, bo zavod Maribor 2012 v skladu z ustanovitvenim aktom deloval še do 1. julija 2013, saj je potrebno opraviti še veliko zaključnih postopkov, je pojasnil predsednik sveta zavoda Rudolf Moge. Vsebinsko naj bi se v prvi polovici leta nadaljevali projekti Kulturne ambasade, Urbane brazde in Življenje na dotik, od prostorov pa naj bi potrebovali le še Vetrinjski dvor.

Na zavodu so izračunali, da bodo za vse te naloge potrebovali 1,3 milijona evrov, ki jih morajo zagotoviti Mestna občina Maribor kot ustanoviteljica zavoda, partnerske občine in država. Svet zavoda je na današnji seji predlog sprejel, sedaj pa se mora do njega opredeliti mariborska občina.

Svet zavoda Maribor 2012 se je danes seznanil tudi s predlogom dokumenta Stičišče kulture, v katerem so na zavodu orisali možne aktivnosti, ki bi se lahko nadaljevale tudi dolgoročno. EPK je namreč vključenim mestom in regijam prinesel veliko dobrega, med drugim je prišlo do povezovanja med različnimi kulturnimi ustvarjalci, zelo pozitivni učinki pa so tudi na gospodarskem področju, je poudaril Moge.

Svet zavoda je pozval občine in državo, da tudi v prihodnje podprejo vzpostavitev nekega organa, ki bi združeval vzhodno kohezijsko regijo in pospeševal njen razvoj. Po Mogetovih besedah je veliko možnosti za črpanje kohezijskih sredstev iz prihodnje finančne perspektive EU, saj je ta regija med slabše razvitimi v Evropi.

A v tem trenutku je za zavod najpomembneje, da se mu omogoči uspešen zaključek EPK. "Sramote, da edino Maribor ne bi bil sposoben izvesti EPK do konca, si ne smemo privoščiti, ne občine, ne država," je poudaril Moge.

Finančno stanje zavoda je kritično, saj ima z današnjim dnem za 5,7 milijona evrov terjatev. Dolg je po besedah generalne direktorice zavoda Suzane Žilič Fišer posledica neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti s strani mariborske občine. Ta namreč dolguje zavodu 5,2 milijona evrov.

Na občini so za STA pojasnili, da se zavedajo problemov, ki so nastali zaradi neplačevanja njihovih obveznosti. Mogoča sta bila dva načina zagotavljanja finančnih sredstev, kredit ali odkup terjatev, ki pa za občino zaradi izrazito neprimernih pogojev nista sprejemljiva. Poudarili so, da si bodo še naprej prizadevali "kar najhitreje zagotoviti potrebna finančna sredstva in poskušali z državo doseči poplačilo njihovih obveznosti do občine".