EPK 2012 4.10.2012 10:02

Ob Dnevu arhitektov v Mariboru podelitev nagrad najboljšim

Maribor, 4. oktobra - Letošnji Dan arhitektov, ki ga že osmo leto prireja Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, poteka v Mariboru. Po sprehodu po mestu bodo udeleženci popoldne soočili mnenja na razpravi o arhitekturi in prostoru. Zvečer sledi tradicionalna podelitev stanovskih nagrad zbornice.

Ljubljana. Arhitektura. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Arhitektura.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dan arhitektov je osrednji del programa Tedna arhitekture in prostora, ki poteka od 29. septembra do 7. oktobra po Sloveniji. Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije ga letos prireja v sodelovanju z Univerzo v Mariboru oziroma njenim raziskovalnim in umetniškim središčem RAZ:UM ter Hišo arhitekture Maribor, ki sta vrata odprla v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK).

Program Dneva arhitektov se bo začel ob 11. uri z arhitekturnim sprehodom po sodobnih arhitekturnih objektih v središču Maribora. Popoldne se bo nadaljevalo v stavbi rektorata z odprto javno tribuno o arhitekturi in prostoru, na kateri bodo sociologi, investitorji, politiki, gradbeniki, arhitekti in prostorski načrtovalci predstavili poglede na hitro spreminjajoče se splošne družbene in gospodarske razmere v svetu, Evropi in Sloveniji. Dogodek je namenjen premisleku o vlogi arhitekture in urejanju vsega prostorskega v družbi, pojasnjujejo na mariborski univerzi.

Dan se bo zaključil s podelitvijo stanovskih nagrad zbornice za odlične realizacije. Poleg naziva častnega člana zbornice, platinastih in zlatih svinčnikov bodo letos prvič podeljeni tudi zeleni svinčniki za trajnostno gradnjo, poleg projektantov in avtorjev bodo posebej izpostavljeni tudi investitorji nagrajenih projektov. To priznanje bodo prejeli Milan Rađenović, Peter Pavšič in Matjaž Križman iz pisarne Arhi3K ter poslovna stavba Ekoprodukt.

Najvišje priznanje, zlasti svinčnik, je namenjeno realizaciji s področja arhitekture in krajinske arhitekture v obdobju zadnjih petih let. To nagrado letos prejmejo stanovanjska hiša v Suhi na Gorenjskem avtorjev Petra in Boštjana Gabrijelčiča iz skupine Arhitektura, večnamenski objekt Rinka v Solčavi Janka Rožiča, Andreje Podlipnik in Uroša Lobnika iz biroja AU arhitekti ter notranja oprema trgovine z modnimi dodatki in nakitom Lara Bohinc v Londonu avtorjev Mike Cimolinija in Igorja Kebla iz družbe Elastik.

Danes bodo odprli tudi letno pregledno razstavo članov zbornice z naslovom Slovenska arhitektura in prostor 2012.