EPK 2012 5.10.2012 6:00

Mariborsko Kiblo bodo zasedli roboti in avatarji

Maribor, 5. oktobra - V Mariboru bodo danes v okviru mednarodnega festivala KIBLIX 2012 odprli interdisciplinarno razstavo Roboti in avatarji. Razstava izhaja iz pop kulturnega podobotvorja ter premisleka o sodobnih in prihodnjih tehnologijah. Zastavlja si vprašanje, kako si človek predstavlja prihodnje odnose z robotskimi in avatarskimi sodelavci.

Mednarodna razstava temelji na tehnoloških objektih, kot so roboti, avatarji, virtualni svetovi, nosljive tehnologije, igralna okolja in interaktivna zabava, so zapisali v KID Kibla. Prepleten sklop obsega izbrana umetniška dela na potujoči razstavi, delavnice, pogovore z umetniki in razprave.

Festivalsko dogajanje se je v razstavišču multimedijskega centra Kibla začelo že v začetku tega tedna, ko je pod vodstvom britanskih mentorjev Michaela Takea Magruderja in Drewa Bakerja potekala delavnica na temo Vizije naših skupnih sanj.

Martin Bricelj Baraga in Slavko Glamočanin bosta danes izvedla interaktivni performans Javni avatar, zatem pa bo sledila razprava o etiki in vedenju robotov in avatarjev pri uporabi v resničnem svetu. Zvečer bo uradno odprtje razstave, v bližnjem klubu KIT Kibla pa performans Marca Donnarumme Glasba za meso.

V soboto bo po delavnici za otroke in odrasle, na kateri bodo gradili vibrorobotke, sledila še razprava o umetni inteligenci ter evoluciji v robotiki in virtualnih svetovih.

Razstava Roboti in avatarji bo na ogled do 30. oktobra. Prvič je bila postavljena marca v britanskem Liverpoolu, po Mariboru pa se bo preselila v Romunijo.