Svet 7.10.2012 5:00

Kmalu na ogled oblačila Fride Kahlo

Ciudad de Mexico, 7. oktobra - Mehiška umetnica Frida Kahlo je na večerjah in ob obiskih gledališč pozornost zbujala z dolgimi krili in preprostimi, a bogato izvezenimi bluzami ter stikajočimi se obrvmi, kar je bilo povsem v nasprotju s tedanjo modo. Njena oblačila bodo konec novembra na ogled v Muzeju Fride Kahlo v Ciudad de Mexicu.

Tekom let je umetničin videz postal prav tako vpliven kot njeno slikarstvo. Njeno garderobo, ki je bila pet desetletij shranjena v umetničinih omarah in predalnikih, bodo zdaj razstavili v Ciudad de Mexico, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Predstavljeni bodo tako nakit in čevlji kot tudi oblačila, ki se jih še vedno drži vonj umetničinega parfuma in cigaretnega dima. Na več oblačilih so tudi barvni madeži, ki so nastali ob slikanju.

"Bila je izjemno samozavestna. Prepričana je bila, da njena zunanjost odraža njeno notranjost," je dejala restavratorka Alejandra Lopez iz Muzeja Frida Kahlo, kjer bodo razstavo umetničinih oblačil odprli 22. novembra.

Frida Kahlo (1907-1954) danes velja za eno najpomembnejših umetnic 20. stoletja. V mladosti se je hudo poškodovala v prometni nesreči z avtobusom, ki jo je za daljša obdobja priklenila na posteljo. Slikati je začela po nesreči. V opusu so pogoste upodobitve njenega telesa, ki ga uničuje bolečina.

Z dolgimi krili ter bluzami je umetnica želela skriti steznik, ki ga je nosila zaradi bolečin v križu. kustosinja razstave Circe Henestrosa.

Po smrti Fride Kahlo leta 1954 se je njen mož Diego Rivera odločil, da se njene obleke za 15 let spravijo pod ključ. Sam je umrl tri leta pozneje, za njegovo zapuščino pa je od tedaj skrbela zbirateljica Dolores Olmedo, ki ni dovolila dostopa do arhiva Fride Kahlo, v katerem so bila pisma, obleke, nakit in fotografije. Arhiv je postal dostopen šele po njeni smrti leta 2004.