Slovenija 7.10.2012 8:00

V Cankarjevem domu Perpetuum Jazzile in Rajaton

Ljubljana, 7. oktobra - Vokal Xtravaganzza ali tradicionalne vokalne vragolije zasedbe Perpetuum Jazzile tudi letos obetajo pester program za glasbene sladokusce. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma mu bo mogoče prisluhniti na koncertu drevi in v ponedeljek, 8. oktobra, obakrat ob 20. uri. Pevcem se bo tokrat pridružila skupina Rajaton s Finske.

Ljubljana. Skupina Perpetum Jazzile. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina Perpetum Jazzile.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Perpetuum Jazzile v osrednjem slovenskem hramu kulture vsako jesen predstavi povsem sveže novosti iz koncertnega repertoarja za prihodnje leto. Pevci na svoj vsakoletni nastop pripeljejo v goste tudi legende iz svetovnih a cappella krogov. Letos so to Rajaton, ki v Slovenijo prihajajo prvič, je mogoče izvedeti na spletni strani Cankarjevega doma.

Brezmejna, kot se glasi prevod imena Rajaton, šestčlanska zasedba s svojevrstnim petjem, raznovrstnim repertoarjem in odrskim performansom osvaja občinstvo širom po svetu. Doslej so izdali 13 albumov. Skupina, ki ima 15 let koncertnih izkušenj, letno nastopi na več kot 100 koncertih.

Koncerti zasedbe Perpetuum Jazzile prinašajo sproščeno vzdušje in obilico zabave ob vrsti vokalih harmonij in močnih ritmov, ki obsegajo večinoma a cappella priredbe skladb, od brazilske bossa nove in swinga do funka in gospela.

Do januarja 2011 je skupino vodil Tomaž Kozlevčar, ki ga je nasledil Peder Karlsson. S Kozlevčarjevo priredbo Totove skladbe "Africa" je skupina obnorela svet, saj si je posnetek na YouTubu v dobrem letu ogledalo prek 13 milijonov ljudi. Po podobni poti je šla tudi priredba dveh Avsenikovih skladb, še posebej "Avsenik Medley".