Svet 9.10.2012 5:00

Mel Brooks nagrajen za življenjsko delo

Los Angeles, 9. oktobra - Režiserja, igralca, producenta in pisca Mela Brooksa bo Ameriški filmski inštitut (American Film Institute - AFI) počastil z nagrado za življenjsko delo, so konec minulega tedna sporočili z inštituta. "Mel Brooks je dolgoletni kralj komedije v ZDA," je odločitev utemeljil vodja inštituta Howard Stringer.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so tudi Barbara Streisand, Clint Eastwood, Kirk Douglas in Tom Hanks. Brooksu bodo že 41. nagrado, ki jo bo AFI podelil za življenjsko delo, izročili junija prihodnje leto, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Brooks si je prvega oskarja prislužil leta 1964 za kratki film "The Critic" (Presojevalec), drugega je prejel že čez štiri leta za scenarij za komedijo "The Producers" (Producenti), ki jo je leta 2001 na oder postavil kot muzikal. Zanj je prejel kar 12 tonyjev.

S filmom Vroča sedla se je Brooks ponorčeval iz ameriškega filmskega žanra vestern, komedija Robin Hood: Možje v pajkicah je predstavila drugačen pogled na večnega junaka, v "Spaceballs" (Vesoljske krogle) pa se si je privoščil znanstvenofantastične mojstrovie, kot so Vojna zvezd, Osmi potnik, Planet opic in Zvezdne steze.

Brooks je v svoji karieri prejel nagrade oskar, tony, emmy in grammy ter se z njimi uvrstil v ozek krog 14 osebnosti, ki so za svoje delo prejele vse naštete nagrade.