Na hitro prelistano 13.10.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. oktobra - Pri Študentski založbi so pri Kodi izdali delo Gillesa Deleuzeja Proust in znaki, pri Hiši poezije pa v Poetikonovih lirah pesniško zbirko Yvesa Bonnefoya O gibanju in negibnosti Douve. Pri založbi Gral VE so izdali priročnik Izpolnjene želje, ki ga podpisuje Wayne W. Dyer, pri Tehniški založbi Slovenije pa priročnik Risanje in slikanje.

Ljubljana Knjiga z naslovom O gibanju in negibnosti Douve avtorja Yvesa Bonnefoya. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga z naslovom O gibanju in negibnosti Douve avtorja Yvesa Bonnefoya.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga z naslovom Izpolnjene želje - Obvladajmo umetnost uresničevanja avtorja Waynea W. Dyerja. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga z naslovom Izpolnjene želje - Obvladajmo umetnost uresničevanja avtorja Waynea W. Dyerja.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik z naslovom Risanje in slikanje avtorice Hazel Harrison. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik z naslovom Risanje in slikanje avtorice Hazel Harrison.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga z naslovom Proust in znaki avtorja Gillesa Deleuzeja. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga z naslovom Proust in znaki avtorja Gillesa Deleuzeja.
Foto: STA

PROUST IN ZNAKI - MARCEL PROUST SKOZI POGLED FILOZOFA DELEUZEJA

Deleuze v delu pokaže, da Marcel Proust ni avtor, ki poskuša razbite delce sestaviti v celoto, temveč nekdo, ki se zaveda revolucionarnega pomena fragmenta, ki je prav tista celota, za katero se trudimo. Kot genialen pisatelj se intuitivno umešča med avtorje imanence, s katerimi se je tudi Deleuze najraje "družil". Na tem področju obstajajo med Proustom in Deleuzom sorodnosti v Baudelairovem pomenu besede "correspondances", saj oba prakticirata kvantne ne-newtonovske sisteme znakov in zanje iščeta adekvatne načine ubeseditve. In oba sta vidca, ki vidita v prihodnost, sta med drugim v spremni besedi zapisala Tomaž Toporišič in Jana Pavlič. Slednja se podpisuje tudi pod prevod dela.

Gilles Deleuze (1925-1995) je bil francoski filozof, ki velja za enega največjih mislecev 20. stoletja. Doslej so v knjižni zbirki Koda poleg pričujočega dela izšle še knjige Kaj je filozofija, ki jo je napisal v soavtorstvu s Felixom Guattarijem, Guba ter Kritika in klinika.

O GIBANJU IN NEGIBNOSTI DOUVE - PRVA PESNIŠKA ZBIRKA PRIZNANEGA FRANCOSKEGA PESNIKA YVESA BONNEFOYA

O gibanju in negibnosti Douve je prva Bonnefoyeva pesniška zbirka. Izšla je leta 1953 in pesnika takoj umestila med najbolj reprezentativne glasove nove pesniške generacije, skupaj s Phillipom Jaccottetom, Andrejem du Bouchetom in Jacquesom Dupinom. Zbirka je sestavljena iz petih delov - Gledališče, Zadnji gibi, Douve govori, Oranžerija in Pravi kraj - v katerih se daljše pesmi prepletajo s krajšimi besedili. Pesnik v pesmih izreka smrt, razdejanje, trajanje in vračanje v življenje skozi Douve.

Douve je polisemična beseda, ime, pojem, ki se s svojo večpomenskostjo upira opredelitvi in identifikaciji. Je mnogotera ženska oseba, neobstoječa in obenem prisotna, speča voda, podzemna reka, smolnata pušča, vas iz žerjavice. Pomeni iskanje pravega imena skozi nenehne preobrazbe in poskuse poimenovanj. Pesniško zbirko je poslovenila Nadja Dobnik.

Pesniški opus Yvesa Bonnefoya (1923) obsega več kot 20 knjig poezije. V slovenskem prevodu je leta 2007 izšla pesniška zbirka Ukrivljene deske. Bonnefoy je tudi veliko predaval na francoskih in tujih univerzah ter vzporedno objavljal prevode. Od 1981 predava na College de France, kjer je bil nekaj let predstojnik katedre za primerjalno poetiko.

IZPOLNJENE ŽELJE - UMETNOST URESNIČEVANJA

Avtor knjige Izpolnjene želje s podnaslovom Obvladajmo umetnost uresničevanja bralca popelje na pot, na kateri bo lahko odkril lastne moči za izpolnjevanje želja. Do moči bo po avtorjevih zagotovilih prišel s prepoznavanjem narave najvišjega jaza, podzavesti in pa z zavestnim nadzorom domišljije. Narava najvišjega jaza je božanska, vsemogočna in je čista ljubezen, domišljija pa je sredstvo, ki ga ima posameznik na razpolago prek svojega uma. Lastne želje lahko posameznik sam uresničuje, če na drugačen način uporablja domišljijo in se nauči sprejeti občutke, kot da so želje že izpolnjene.

Wayne W. Dyer je mednarodno priznan avtor in predavatelj s področja osebne rasti. Napisal je več kot 30 knjig. V slovenščino so prevedene: Vse, kar želite svojemu otroku, V 21 dneh do notranjega miru in uspeha, Življenje kot igra, Verjemite, in videli boste, Resnično čarodejstvo, Dragulj je v tebi in Ohranimo ravnovesje. Prav tako priznana avtorica priročnikov za osebno rast Louise Hay je nekoč zapisala, "da nam Dyer podarja dragulje modrosti in pomaga ugledati zmožnosti, ki jih nosimo v sebi." Knjigo je prevedla Veronika Novak.

RISANJE IN SLIKANJE - CELOVIT PRIROČNIK TEHNIK ZA SLIKARSKO USTVARJANJE

Knjiga z naslovom Risanje in slikanje je celovit priročnik praktičnih in ustvarjalnih tehnik, ki podaja popoln pregled umetniških tehnik in materialov. Vsebuje štiri tematska področja: risanje, akvareli, olja in akrili ter pasteli. V delu se lahko bralec seznani z najnovejšimi informacijami o razvoju tehnik, o razpoložljivih materialih in pripomočkih.

Priročnik, ki ga je napisal Hazel Harrison, vsebuje tudi praktične napotke za upodabljanje klasičnih motivov, od portretov, človeških postav do zgradb, pokrajin in cvetja v večini od medijev. Primeri so opremljeni z nazornimi fotografijami, ki korak za korakom prikazujejo, kako doseči želene rezultate. Številni primeri različnih slogov in pristopov odkrivajo tudi skrivnosti priznanih umetnikov. Delo sta prevedli Neva Demšar in Ana Ambrož Strle.