EPK 2012 9.10.2012 14:33

Zavod Maribor 2012 objavil foto natečaj Ujemi svoj navdih

Maribor, 9. oktobra - Zavod Maribor 2012 je ta teden objavil foto natečaj Ujemi svoj navdih. Na družabnem omrežju Facebook bodo do začetka novembra zbirali in nagrajevali najboljše fotografije, povezane z Evropsko prestolnico kulture (EPK) in obdelane z aplikacijo Instagram.

Od oktobra 2010 do julija letos je bilo na Instagramu registriranih več kot 80 milijonov uporabnikov, ki so preko te aplikacije naložili več kot štiri milijarde fotografij. Tej veliki družini se pridružuje tudi EPK Maribor 2012, ki vse fotografske navdušence vabi, da do 5. novembra s svojimi mobilnimi telefoni ujamejo podobe, ki bodo, obdelane z aplikacijo Instagram, še dolgo spominjale na letošnje živahno leto EPK.

S svojimi rahlo zamegljenimi podobami in retro filtri je aplikacija Instagram pri uporabnikih tabličnih računalnikov in pametnih telefonov hitro postala izjemno priljubljena, saj omogoča izdelavo slik s pomočjo zanimivih grafičnih filtrov in objavljanje fotografij tako na Instagramu kot tudi na drugih družabnih omrežjih. Čar Instagrama je v tem, da lahko avtorji tudi pri bolj povprečnih fotografijah dosežejo nek umetniški vtis, retro učinek pa nas spominja na čas polaroidnih fotografij, ki so bile nekoč popularne, so pojasnili na zavodu Maribor 2012.

Izziv natečaja je izbrano komisijo prepričati z najbolj izvirnimi fotografijami v sklopu treh tem. Prva se glasi EPKUTRINKI, kjer bodo zbirali utrinke z dogodkov, druženj in podobno. Druga tema je EPKLJUDJE s podobami ljudi, ko delajo, ustvarjajo, se veselijo življenja itd., tretja pa je EPKSHARK, kjer bodo beležili energijo mesta, drznost in pogum.

Avtorji zmagovalnih fotografij si bodo lahko svoja dela ogledali ob razglasitvi 19. novembra na zaslonu na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, podjetji Janus Trade in Shark pa bosta prispevali praktične nagrade.

Komisijo bodo sestavljali generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, direktor in ustanovitelj agencije MayerMcCann Marko Majer, mariborski fotograf Boštjan Lah ter novinarka in televizijska voditeljica Mojca Mavec.