Svet 10.10.2012 4:00

V Frankfurtu bo danes vrata odprl največji knjižni sejem na svetu

Frankfurt, 10. oktobra - V Frankfurtu bo danes vrata odprl 64. knjižni sejem. Na njem se bo predstavilo okrog 7300 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Častna gostja je Nova Zelandija. Na sejmu se bo predstavila tudi Slovenija. V času elektronskih knjig bodo v središču zanimanja novi načini doseganja bralstva in trženja knjig.

Ljubljana. Knjižni sejem. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Internet in pojav elektronskih knjig sta knjigotrško branžo pretresla v temelju. Običajni poslovni modeli ne veljajo več in nemški knjižni trg se je v letošnjem letu po pisanju nemške tiskovne agencije dpa še malo zmanjšal. Vendar pa so pripravljavci največjega knjižnega sejma na svetu optimistični. Sejma namreč ne vidijo kot varuha natisnjenih knjig, temveč kot izhodiščno točko za globalne spremembe.

Nova Zelandija se na sejmu predstavlja pod motom Preden se pri vas zdani/Medtem ko si spal. Vodja projekta Tanea Heke obljublja "čarobne dneve" in "resnični praznik za duha in čute", pri čemer poudarek ne bo le na pisanju in branju, ampak tudi na glasbi, plesu in filmu, pa tudi hrani in pijači.

Med državami, ki so letos na sejmu predstavitev zastavile zelo na široko, je Brazilija, ki bo prihodnje leto častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma. Na 330 kvadratnih metrih površine bo 50 založb predstavilo 2600 knjižnih naslovov.

Za slovensko predstavitev v Frankfurtu bo poskrbela Javna agencija knjigo RS (JAK), vendar pa zaradi sprejetja ZUJF in zmanjšanja sredstev agencije predstavitve za založbe ne bodo več brezplačne, so sporočili z agencije.

Za letošnji sejem tudi niso pripravili novega izbora avtorjev v fokusu niti novih promocijskih letakov. Tako v fokusu tako ostajajo isti avtorji kot zadnja leta. Slovenska nacionalna stojnica bo že tretje leto zapored gostila tudi mrežo Traduki.

Na predvečer odprtja sejma so že podelili nemško književno nagrado, ki jo od leta 2005 podeljuje Združenje nemških knjigotržcev za najboljši roman v nemškem jeziku. Prejela jo je Ursula Krechel za povojni roman "Landgericht" (Deželno sodišče).