Svet 10.10.2012 5:00

V Parizu retrospektivna razstava Edwarda Hopperja

Pariz, 10. oktobra - V pariški Veliki palači bo od danes na ogled retrospektivna razstava, posvečena ameriškemu slikarju Edwardu Hopperju (1882 - 1967). Dela na razstavi po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pričajo o tem, da je slikar, ki slovi po svojih prikazih ameriškega življenja, navdih iskal tudi v Franciji.

Kustos razstave Didier Ottinger je za AP povedal, da je bil Hopper "vseživljenjski frankofil". Pariz naj bi prvič obiskal leta 1906, takoj po odprtju pomembne razstave fauvističnega gibanja, ki je slovelo po čistih, močnih barvah. Ottinger je dodal, da je Hopper iskal navdih v delih članov tega gibanja, med katerimi je bil tudi Henri Matisse.

Retrospektiva prinaša okoli 128 Hopperjevih del. Med njimi bodo tudi mojstrovine "Gas", "Hotel Room" in "Soir Bleu". Prav tako pa bo za primerjavo v Veliki palači na ogled tudi 35 del francoskih umetnikov, ki so ga navduševali.

Hopper je Pariz obiskal še v letih 1909 in 1910, med svojimi obiski pa je raziskoval meščanske salone in velike muzeje, kot je Louvre. Po Ottingerjevih besedah je sebe razumel kot post-impresionista, Francija pa mu je izredno veliko pomenila.

Razstavljena dela prihajajo iz ZDA, Španije in Francije, na ogled bodo do 28. januarja 2013.