EPK 2012 10.10.2012 13:30

V Evropski prestolnici kulture Guimaraes razstava japonskih fotografij Bojana Radoviča

Guimaraes/Novo mesto, 10. oktobra - V drugi Evropski prestolnici kulture 2012, v Guimaraesu na Portugalskem, so v nedeljo odprli razstavo fotografij Mirage novomeškega fotografa Bojana Radoviča. Fotografije so nastale v času njegovega bivanja na Japonskem.

Novo mesto, Hiša fotografije Bojana Radoviča. Pogovor s fotografom Bojanom Radovičem. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Hiša fotografije Bojana Radoviča.
Pogovor s fotografom Bojanom Radovičem.
Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Hiša fotografije Bojana Radoviča. Pogovor s fotografom Bojanom Radovičem. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Hiša fotografije Bojana Radoviča.
Pogovor s fotografom Bojanom Radovičem.
Foto: Rasto Božič/STA

Kot je Radovič povedal za STA, je na Japonskem bival na povabilo zavoda EU Japan Fest, ki projekte Evropska prestolnica kulture, tudi z namenom promocije lastne države, spremlja od leta 1999.

Radovič je s tritedenskim bivanjem in fotografiranjem aprila sodeloval pri večletnem projektu Evropski pogled na Japonsko.

Zavod vsako leto povabi najboljše evropske fotografe ter jim omogoči bivanje in ustvarjanje. Z avtorskimi projekti nameravajo pokriti celotno področje Japonske, letošnji projekt je potekal v prefekturi Toyama.

Radovič je bival in fotografiral v obmorskem mestu Himi, kjer vsako pomlad prirejajo festival Marumage oziroma festival neporočenih deklet in žensk, ki si z udeležbo na njem želijo zagotoviti srečno poroko. Na festivalu se zbere najmanj 40 deklet in žensk, ki so napravljene v slogu gejš, le da je njihova tradicionalna tako imenovana marumage pričeska nekoč veljala za znak poročenih žensk.

Gostitelji Radoviču in njegovemu portugalskemu kolegi niso postavili umetniških ali motivnih smernic, prepustili so ju lastnemu navdihu in iskanju.

Radovičeve japonske fotografije so izdali v posebni fotografski knjigi, njegova razstava v Guimaraesu, ki bo odprta do 28. oktobra, pa se bo nato preselila še v Maribor in prihodnje leto na Japonsko.

Radovič se je leta 1960 rodil v Novem mestu, fotografijo je študiral na Fakulteti za umetnost in oblikovanje Swansea v britanskem Walesu. Od leta 1979 je imel vrsto samostojnih razstav, sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Je ustanovitelj in vodja novomeške Hiše fotografije, v zadnjih treh desetletjih pa je objavil več fotografskih publikacij.