Slovenija 10.10.2012 12:46

V Kinodvoru premiera filma o zadnji ljubezni Nočne ladje

Ljubljana, 10. oktobra - V Kinodvoru bodo nocoj premierno prikazali film Igorja Mirkovića Nočne ladje, ki v nasprotju z mnogimi filmi o prvi ljubezni pripoveduje o zadnji. To, da ljubezen ne pozna meja, v nežnem in zabavnem filmu ceste dokazujeta Radko Polič in Ana Karić. Slednja je bila za vlogo Helene nagrajena z zlato areno na letošnjem Puljskem filmskem festivalu.

Helena in Jakov se srečata v domu za upokojence, na kraju, kjer naj bi se življenje končalo. A med njima preskoči ljubezenska iskrica in neke noči se odločita, da pobegneta. "Z avtom, ki ne more peljati vzvratno, se podata po odročnih cestah, svoja mobitela vržeta v reko in se kot begunca podata v naročje zadnje avanture. Tam nekje ju čaka ladja, na katero se Helena ni vkrcala pred 60 leti," film napovedujejo v Kinodvoru.

V poplavi filmov, ki se ukvarjajo s poslednjim dnevom na zemlji, si je želel režiser in soscenarist Mirković posneti film s čistimi in jasnimi čustvi; film, ki slavi ljubezen in v katerem so ljudje dobri. Sam meni, da je zadnja ljubezen takšna kot prva - nepričakovana, nenadna in nerodna. "To je film o zadnji ljubezni dveh ljudi, ki sta se že predala. To je njun zadnji ples, zadnja priložnost, zadnja romanca," je še zapisal režiser.

Nočne ladje so Mirkovićev prvi celovečerni igrani film. Filmski kritiki ugotavljajo, da so Nočne ladje "zmagoslavje ljubezni", da predstavljajo "iskanje izgubljenega časa", tako Polič kot Karićeva pa naj bi bila izvrstna v svojih vlogah.

Igor Mirković, rojen leta 1965 v Zagrebu, je leta 2001 s političnim dokumentarcem "Novo, novo vrijeme" (Novi, novi časi) v domače kinematografe pritegnil množico gledalcev, uspeh, ki ga je dve leti kasneje ponovil s filmom Otroci sreče, nostalgičnim spomenikom punk-rock gibanju v komunistični Jugoslaviji. Njegova kratkometražna filma "Krupni otpad" (Veliki odpad, 2007) in "Inkasator" (Inkasant, 2009) sta bila nagrajena na Dnevih hrvaškega filma. Je eden od ustanoviteljev ter aktualni direktor filmskega festivala v Motovunu.