EPK 2012 10.10.2012 16:34

Mariborska občina še ni poravnala dolga do EPK

Maribor, 10. oktobra - Mariborska občina je zaenkrat poravnala le manjši del dolga do zavoda Maribor 2012, ki vodi projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Čeprav se danes izteče rok, do katerega je vodstvo zavoda zahtevalo poplačilo denarnih obveznosti s strani občine, bodo po besedah župana Franca Kanglerja zadevo reševali še v prihodnjih dneh in tednih.

Maribor, občina. Občina Maribor, stavba. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor, občina.
Občina Maribor, stavba.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Zadnje nakazilo z občine na zavod Maribor 2012 je bilo izvedeno 5. oktobra in je znašalo 500.000 evrov. Dolg trenutno znaša nekaj več kot pet milijonov evrov.

Na Mestni občini Maribor poudarjajo, da si bodo še naprej prizadevali kar najhitreje zagotoviti potrebna finančna sredstva in poskušali z državo doseči poplačilo njihovih obveznosti do Mestne občine Maribor. Vse naj bi bilo namreč odvisno od sprotnih prilivov v občinski proračun. "Ob tem bomo iz našega sprotnega poslovanja na vsak način poskušali zagotavljati sredstva, ki bodo omogočala likvidno delovanje zavoda Maribor 2012," so zapisali v odgovoru na povpraševanje STA.

Vodstvo zavoda Maribor 2012 je minuli teden pozvalo občino, da v tednu dni najde rešitev za nastalo finančno situacijo. Ta namreč otežuje nadaljnjo izvedbo programa EPK. "Sramote, da edino Maribor ne bi bil sposoben izvesti EPK do konca, si ne smemo privoščiti," je takrat poudaril predsednik sveta zavoda Rudolf Moge.

Župan Kangler je danes za STA povedal, da zadevo še rešujejo. Kot je dejal, ima v tem in prihodnjem tednu več sestankov na različnih ministrstvih v Ljubljani, na katerih naj bi dorekli, kdaj bo država poplačala vse svoje obveznosti do občine.

V tem primeru ne gre za obveznosti države do EPK, saj jih je ta že poravnala, ampak na občini računajo na 2,8 milijona evrov iz dobljene tožbe proti državi ter na dva milijona evrov iz izvensodne poravnave za evropska sredstva iz preteklih let.