EPK 2012 11.10.2012 6:00

V Mariboru simpozij o pisatelju Robertu Musilu

Maribor, 11. oktobra - V Univerzitetni knjižnici Maribor se bo danes v okviru Evropske prestolnice kulture (EPk) začel mednarodni simpozij o avstrijskem pisatelju Robertu Musilu. Dogodek bo združil literarne strokovnjake, ki bodo predstavili svoje poglede na Roberta Musila, Evropo in njun skupen kontekst,

Vodja simpozija je Walter Fanta z Inštituta za književne raziskave Roberta Musila Univerze v Celovcu, ki je soizdajatelj zbranega digitalizirana pisateljevega dela. Zbrane bosta nagovorila tudi veleposlanik Avstrije v Sloveniji Clemens Koja in direktorica Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana Christa Sauer, napovedujejo v zavodu Maribor 2012.

Na predvečer simpozija so v Univerzitetni knjižnici Maribor razglasili zmagovalce literarnega natečaja za srednješolce za najboljšo kratko zgodbo. Dijaki so ustvarjali po vzoru Musilove kratke zgodbe Slovenski vaški pogreb. Natečaj je potekal v okviru projekta Poklon Robertu Musilu ob 70-letnici avtorjeve smrti, ko je pri Študentski založbi izšla zbirka njegovih kratkoproznih del z naslovom Zgodbe, ki to niso.

Robert Musil se je rodil leta 1880 v Celovcu, umrl pa leta 1942 v Ženevi. Bil je eden najpomembnejših pisateljev prejšnjega stoletja, njegov roman Mož brez posebnosti pa je bil izbran za eno najpomembnejših knjig 20. stoletja v nemškem jeziku. V slovenščino so poleg Moža brez posebnosti prevedene še Zablode gojenca Törlessa.

Simpozij sodi v okvir avstrijskega meseca kulture v EPK, v sklopu katerega bo danes v Mariboru gostovala tudi Mia Zibelka. Avstrijska skladateljica, violinistka in vokalistka s češkimi, judovskimi in francoskimi koreninami bo zvečer nastopila v Narodnem domu Maribor.