EPK 2012 11.10.2012 13:24

Za EPK dorekli postopno financiranje brez krnitve programa

Maribor, 11. oktobra - Čeprav občina Maribor še vedno zamuja z nakazilom petih milijonov evrov za Evropsko prestolnico kulture (EPK), so na Zavodu Maribor 2012 nekoliko pomirjeni. Po besedah generalne direktorice zavoda Suzane Žilič Fišer so od občine dobili zagotovila o postopnem odplačevanju dolga z določenimi časovnimi roki. Novo nakazilo naj bi sledilo že ta teden.

Mestna občina Maribor, ki kot ustanoviteljica zavoda nakazuje za EPK tudi sredstva, ki jih v ta namen zagotavlja država, mora zavodu do konca leta nakazati še skupno 6,4 milijona evrov. Od tega bi jih do današnjega dne morala že 5,2 milijona, a zaradi težav s prilivi v občinski proračun zamuja z nakazili.

Svet zavoda Maribor 2012 je prejšnji teden postavil občini 10. oktober kot skrajni rok, da se izjasni glede izplačil, saj bo sicer oteženo nadaljnje izvajanje programa EPK. "Do tega roka smo dobili ustno in pisno zagotovilo o načinu in dinamiki plačevanja. Večji del sredstev, ki jih po pogodbeni zavezi dolguje ustanovitelj, bo poravnan v tem letu, ostalo pa najkasneje v prvih dneh prihodnjega leta," je danes pojasnila Žilič Fišerjeva.

Denar naj bi občina nakazovala po delih in prvo nakazilo v višini 500.000 evrov naj bi sledilo že ta teden, drugo 20. oktobra. "Za nas je najpomembneje, da so se vsi zavedeli resnosti situacije in zagotovili, da bodo plačila izvedli v najkrajšem možnem času," je dejala. "Dobili smo roke, za katere upamo, da se jih bodo držali."

Izvajanje programa EPK zaenkrat ni okrnjeno, čeprav zavod zaradi občinskega dolga dolguje koproducentom in drugim partnerjem. A stanje naj še ne bi bilo kritično, z določenimi roki finančnih prilivov pa se bodo sedaj lažje dogovarjali s partnerji.

Programski direktor EPK Mitja Čander je potrdil, da ostajajo pri načrtovanem programu. "Verjamem, da se stvari zdaj dajo urediti do konca, a se morajo vsi partnerji držati svojih zavez," je poudaril. "Po eni strani se zavedam težavne situacije, v kateri se vsi nahajamo, tudi Mestna občina Maribor. Po drugi strani pa verjamem, da je to osrednji razvojni izziv za Maribor v zadnjih in nekaj prihodnjih letih in temu primeren mora biti tudi odnos do tega projekta."

Na mariborski občini poudarjajo, da si bodo prizadevali kar najhitreje zagotoviti potrebna finančna sredstva in poskušali z državo doseči poplačilo njihovih obveznosti do Maribora. Vse naj bi bilo namreč odvisno od sprotnih prilivov v občinski proračun.

Skupno je bilo za EPK za letos obljubljenih 16,6 milijona evrov, od tega mora država za to na občinski račun do konca leta nakazati skupno 10,2 milijona evrov. Po podatkih zavoda Maribor 2012 tudi država zamuja s plačili, odgovor z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa še čakamo.