EPK 2012 12.10.2012 6:00

V Mariboru v gosteh Goran Stefanovski

Maribor, 12. oktobra - V sklopu projekta Dvanajst bo danes v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor potekal pogovor z makedonskim dramatikom in scenaristom Goranom Stefanovskim. Svoja razmišljanja bo predstavil dva dni po mariborski premieri predstave Odiseja. Stefanovski je besedilo napisal po motivih Homerjeve Odiseje.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Pisatelj Goran Stefanovski. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Pisatelj Goran Stefanovski.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Stefanovski je eden vodilnih makedonskih dramatikov in scenaristov. Leta 1986 je na Akademiji za gledališko umetnost v Skopju odprl oddelek za scenaristiko in bil do 1998 tam tudi redni profesor. Predaval je tudi v ZDA in na Norveškem, od 2003 pa živi v Canterburyju v Veliki Britaniji, kjer je sprva predaval na tamkajšnji univerzi, zdaj pa je svobodni pisatelj.

Je član mednarodnega združenja PEN in Evropskega kulturnega parlamenta. Od leta 2004 je član Akademije znanosti in umetnosti Republike Makedonije. Njegova bibliografija obsega drame, eseje in znanstvena dela. Številne njegove drame so zaživele na gledaliških odrih, na televiziji ali na filmskem platnu. Prevedene so bile v številne jezike.

Velika koprodukcija šestih gledaliških hiš iz nekdanje Jugoslavije Odisej je po premieri julija na Brionih v sredo doživela premiero še na odru SNG Maribor.

Današnji pogovor sodi v projekt Dvanajst, ki bo v letošnjem letu v Maribor kot Evropsko prestolnico kulture (EPK) pripeljal vodilne osebnosti z različnih področij ustvarjalnosti. Svoja razmišljanja je nazadnje predstavila nemška umetnica Rebecca Horn, novembra pa pričakujejo še ruskega šahista in opozicijskega voditelja Garija Kasparova.