EPK 2012 12.10.2012 8:59

V Evropski prestolnici kulture tudi kubanska kultura

Maribor, 12. oktobra - Z današnjim odprtjem razstave sodobne kubanske fotografije v mariborskem Vetrinjskem dvoru se bodo v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) začeli dnevi kubanske kulture. Kulturna ambasada Kube bo postregla še z okroglo mizo o možnostih sodelovanja med državama ter s koncertom latino glasbe.

Na Ekonomsko-poslovni fakulteti bo najprej danes okrogla miza, na kateri bosta sodelovala tudi rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj in veleposlanik Kube na Dunaju Juan Carlos Marsan Aguilera, ki diplomatsko pokriva Slovenijo.

Poglavitni cilj okrogle mize je po navedbah organizatorjev oblikovanje prostora za raziskovanje danih in novih možnosti izmenjave in sodelovanja na področju umetnosti, izobraževanja, znanosti in trgovine.

Popoldne bosta v Vetrinjskem dvoru sledila projekcija filma "El Premio Flaco" (Lahka nagrada) kubanskega režiserja Juana Carlosa Cremate. Slednji je film opisal kot žalostno komedijo, govori pa o revni Iluminadi, ki zadane nagrado in s tem tudi nov dom.

Uradno odprtje Kulturne ambasade Kube bo ob 19. uri. Takrat bodo v Vetrinjskem dvoru postavili na ogled razstavo sodobne kubanske fotografije, ki je v 90. letih skupaj z novo generacijo samoukov in inovativnih fotografov doživela velik vzpon. "Od te prelomnice naprej fotografski negativi niso služili več samo kot zgodovinski dokumenti, temveč so obeležili velike družbene spremembe, ki so jih v tistem času spodbudile kubanska kriza in nevzdržne razmere," pojasnjujejo v zavodu Maribor 2012.

EPK bo v znamenju kubanske kulture še v soboto, ko bo v Vetrinjskem dvoru projekcija filma "Lisanka" Daniela Diaza Torresa, ki govori o ljubezenskem trikotniku, ki kasneje preraste v štirikotnik.

V lokalu Cantante na Taboru bo pozno v noč kubanska zabava s koncertom Marie Masle.

V okviru programa Kulturne ambasade se v EPK ta mesec poleg Kube predstavljata še Avstrija in Japonska.