Svet 15.10.2012 6:00

Mednarodna žirija za Evropsko prestolnico kulture leta 2018 predlagala Valleto

Valletta, 15. oktobra - Za Evropsko prestolnico kulture v letu 2018 je mednarodna žirija predlagala glavno mesto Malte Valleto. Že dolgo je bilo znano, da bosta leta 2018 gostiteljici evropskih prestolnic kulture Nizozemska in Malta, katero malteško mesto bo prevzelo ta častni naziv, pa je bilo do odločitve žirije neznanka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Belgija, Bruselj. Komisarka EU za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Komisarka EU za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou je na novinarski konferenci dejala, da je prepričana, da bo Valleta pripravila zanimiv program dogodkov evropskih razsežnosti. Častni naziv ima lahko po njenih besedah za glavno malteško mesto dolgoročne kulturne, ekonomske in družbene učinke.

Valleta, katere del je vpisan Unescov seznam svetovne dediščine, je doživela korenito revitalizacijo mesta, pri čemer je sodeloval tudi svetovno znani italijanski arhitekt Renzo Piano, še piše dpa.

Od oblikovanja programa leta 1985 je naziv Evropske prestolnice kulture dobilo že 46 mest. Prihodnje leto bosta evropski prestolnici kulture francoski Marseille in slovaške Košice, leta 2014 švedska Umea in latvijska Riga, leta 2015 belgijski Mons in češki Plzen, leta 2016 pa špansko mesto San Sebastian in poljski Vroclav.

Za evropsko prestolnico kulture v letu 2017 na Danskem še vedno tekmujeta Aarhus in Soenderborg, na Cipru pa Pafos in Nikozija. Leta 2019 sta na vrsti Italija in Bolgarija.

Naziv Evropska prestolnica kulture letos nosita Maribor s partnerskimi mesti in portugalski Guimaraes.