EPK 2012 15.10.2012 10:23

Z Literaturo na cesti po partnerskih mestih EPK

Ptuj, 15. oktobra - Z gostovanjem pisatelja Ferija Lainščka se bo danes na Ptuju pričela tretja izdaja projekta Literatura na cesti, ki je namenjen spodbujanju branja in predstavitvi lokalnih književnikov v partnerskih mestih Evropske prestolnice kulture (EPK). Letošnja osrednja tematska nit je mladinska literatura.

Za nagovarjanje občinstva, v prvih vrsti osnovnošolcev, so izbrali nevsakdanje lokacije in opoldanski čas. Kot prvi bo nastopil Feri Lainšček, ki bo danes ob 11. uri bral svoje pravljice na dvorišču pred Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju. V sredo se bo ob centru Nova v Velenju predstavil Andrej Predin, v petek bo na mariborskem Grajskem trgu nastopil Dim Zupan.

Prihodnji teden se bodo predstavili še Simona Kopinšek v parku pred gradom v Murski Soboti, Vesna Radovanovič v Osnovni šoli Slovenj Gradec ter Primož Suhodolčan pred Osnovno šolo Bršljin v Novem mestu.

Na izbranih prizoriščih svojega mesta bodo lahko svoje kratke zgodbe brali tudi otroci.

Tretja izdaja projekta Literatura na cesti poteka v organizaciji Študentskega sveta Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Slavističnega društva Maribor v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje.

"Letos smo izobraževalno noto vzeli še resneje, se bolj intenzivno povezali s šolami in jim ponudili nekakšno alternativo šolski uri književnosti, ki jo bodo v nasprotju z ustaljeno prakso, preživeli na prostem," je v sporočilu za javnost pojasnil vodja projekta Marko Lük.

"Učencem se bodo predstavljali avtorji, katerih dela prebirajo v berilih in v okviru bralne značke. Prepričani smo, da bomo tako literaturo še bolj približali mlajšim in jih vzpodbudili k branju skozi vso življenje," je še dodal.

Študenti slovenskega jezika na mariborski filozofski fakulteti in člani študentske sekcije Slavističnega društva Maribor bodo po zaključenem projektu izdali publikacijo, ki bo nastopajoče avtorje predstavila tako bibliografsko kot tudi z beleženjem njihovih intimnejših razmišljanj o ustvarjanju.

Medtem ko je projekt leta 2010 potekal le v Mariboru, so ga lani razširili še na Velenje, Novo mesto, Ptuj, Mursko Soboto in Slovenj Gradec kot partnerska mesta EPK.