Svet 15.10.2012 12:29

Na frankfurtskem knjižnem sejmu zabeležili rahel porast števila obiskovalcev

Frankfurt, 15. oktobra - V Frankfurtu se je v nedeljo sklenil mednarodni knjižni sejem, ki je pritegnil manj strokovne javnosti kot minula leta, a so število obiskovalcev konec tedna dvignili ljubitelji knjig. Na zadnji dan sejma so podelili tudi mirovniško nagrado nemških knjigotržcev, ki jo je prejel v Nemčiji živeči kitajski pisatelj Liao Yiwu.

Nagrado, vredno 25.000 evrov, so pisatelju podelili v cerkvi sv. Pavla v Frankfurtu. Podelitve se je udeležil tudi nemški predsednik Joachim Gauck.

Kot je na slovesnosti dejala pisateljica in literarna kritičarka Felicitas von Lovenberg, je Liao Yiwu neizprosen kritik komunističnega režima v svoji domovini. Graja izgubo zgodovinskega spomina na Kitajskem in pooseblja upor iz ugovora vesti, ki ga je na Kitajskem nadomestila blaginja. Liao Yiwu, ki, odkar je lani zapustil Kitajsko, živi v Berlinu, se je zavezal poetiki resnicoljubnosti.

Po besedah predstojnika združenja nemških knjigotržcev Gottfrieda Honnefelderja je Liao Yiwu med represijo in zatiranjem neustrašno dal glas trpečim posameznikom svojega ljudstva. Pisatelja je označil kot ljudskega pisatelja v pravem pomenu besede, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so v združenju še zapisali v utemeljitvi nagrade politično preganjanemu avtorju, se je Liao Yiwu, ki se je v Nemčijo preselil lani, neustrašno upiral političnemu zatiranju in je "s svojimi knjigami in zgodbami postavil pretresljiv literarni spomenik ljudem z roba kitajske družbe".

Pisatelj je v zahvalnem nagovoru o kitajskem režimu dejal: "Ta imperij mora razpasti." Spomnil je še na pokol na Trgu nebeškega miru v Pekingu 4. junija 1989 in ostro obsodil tudi Zahod. Kot je dejal, se tamkajšnji koncerni pod krinko proste trgovine "bratijo s hudičem".

Letošnji frankfurtski knjižni sejem je ponudil več tem. Pomembni gonili na področju knjige sta internetna prodaja in elektronske knjige, nekateri pa eno od možnosti preživetja klasične knjige vidijo v njeni estetski razsežnosti, da bi bila tako lepa, da je bralec ne bo mogel odložiti, piše dpa.

Ne letošnjem sejmu so našteli skupaj 282.000 obiskovalcev, kar je 0,6 odstotka več kot lani. Število je sicer, kar zadeva strokovno javnost, glede na lani padlo za 1,6 odstotka, a so ga dvignili ljubitelji knjig, bralci, za katere je sejem vrata odprl konec tedna.

Drugje kot prejšnja leta, je bilo tudi težišče sejma, je po pisanju dpa dejala predstavnica za stike z javnostmi sejma Katja Böhne in dodala: "V minulih letih smo sejem postopoma, a vztrajno obračali v pravo smer." Vedno pomembnejše je trgovanje z avtorskimi pravicami, sejem ima vse širšo mednarodno razsežnost. Zelo odmevne so bile tudi strokovne prireditve.

Med gosti, ki so na letošnjem sejmu pritegnili največ pozornosti, pa niso bili najboljši pisatelji, temveč najbolj vidni avtorji, med njimi Arnold Schwarzenegger, vzhajajoča zvezda erotične literature E.L. James in zakonca Kachelmann.

Častna gostja letošnjega sejma je bila Nova Zelandija. Pripravljavci predstavitve so zadovoljni. V Nemčijo je dopotovalo 80 avtorjev, 100 knjig je bilo na novo prevedenih v nemščino. Prihodnje leto bo častna gostja Brazilija.

Letošnjega sejma se je udeležilo 7300 razstavljavcev iz 100 držav. Kljub svetovni gospodarski krizi so bile po besedah direktorja sejma Juergena Boosa zastopani vsi pomembni predstavniki mednarodne založniške scene.