Slovenija 15.10.2012 14:35

V CD se začenja cikel Literatura in film

Ljubljana, 15. oktobra - V Cankarjevem domu (CD) se začenja cikel pogovorov Literatura in film. V sklopu cikla bo pisateljica, pesnica in glasbenica Cvetka Bevc skupaj s tremi ustvarjalci na področju filma - Miho Mazzinijem, Vinkom Möderndorferjem in Metodom Pevcem - enkrat mesečno iskala stičišča med filmom in literaturo. Pogovorom bodo sledile projekcije filmov.

"Cikel Literatura in film postavlja v središče vprašanje o tem, kako se zgodba obnaša v obeh oblikah. Skratka, kako se literarizira filmski scenarij oziroma ekranizira literarno predlogo," so zapisali v CD.

Gost prvega pogovora v ciklu Literatura in film Miha Mazzini bo z Bevčevo danes ob 18. uri v Kosovelovi dvorani spregovoril o filmu Operacija Cartier, ki ga je Miran Zupanič posnel po njegovem romanu Drobtinice. Slednji je bil izredna prodajna uspešnica, osvojil pa je tudi nagrado slovenski roman leta in zlato ptico. Mazzini je napisal scenarija za dva realizirana celovečerna filma in režiral dva kratka filma, po scenariju za film Sladke sanje je napisal roman Kralj ropotajočih duhov.

Drugo srečanje z literaturo in filmom bo na vrsti 19. novembra. Bevčeva bo tedaj gostila literata in režiserja Vinka Möderndorferja, med drugimi deli tudi avtorja romana Pokrajina št. 2. Möderndorfer je zgodbo o veliki zaroti, povezani s povojnimi poboji, najprej prelil v roman, ki ga je kasneje predelal v scenarij, po katerem je sam posnel tudi film.

Na začetku decembra bo beseda tekla o filmu Lahko noč, gospodična, ki ga je Metod Pevec posnel po svojem romanu Teža neba. To je zgodba o ženski, ki se za ločitev od moža odloči zato, da bi doživela nekaj več.