Slovenija 17.10.2012 6:00

Pred 100 leti se je v Cerknici rodil literat Jože Udovič

Cerknica, 17. oktobra - Na današnji dan pred 100 leti se je v Cerknici rodil pesnik, esejist, novelist in prevajalec Jože Udovič. Pravi Notranjec po naravi, ki se je držal bolj zase, je za seboj zapustil pomembna dela. V kulturnem domu v Cerknici se mu bodo nocoj poklonili s predstavitvijo monografije Jože Udovič (1912-1986): In iskra v besedi ostane.

Direktorica Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica Marija Hribar je za STA povedala, da je v Udovičevem opusu najpomembnejša njegova poezija. V njegovih pesniških podobah med drugim odzvanjajo narava, predvsem notranjska pokrajina, z gozdovi in jezero.

Udovič je za časa življenja izdal tri pesniške zbirke. Za prvo, naslovljeno Ogledalo sanj (1961), v katero je vključil izbor pesmi iz 20-letnega obdobja, je prejel Prešernovo nagrado. Sledili sta ji zbirki Darovi (1975) ter Oko in senca (1982).

Hribarjeva je dodala, da je bil Udovič tudi odličen prevajalec svetovnih mojstrovin. Za Brochov roman Vergilova smrt je leta 1971 prejel Sovretovo nagrado.

Mnogi cenijo Udovičev pogum, da je že leta 1948 krenil na pot svobodnega književnika. V veliko pomoč, da se je lahko v tistih časih preživljal zgolj s pisanjem, mu je bil prijatelj Cene Vipotnik, urednik pri Cankarjevi založbi. Med ljudmi, s katerimi je Udovič prijateljeval, velja omeniti tudi Janeza Gradišnika in Edvarda Kocbeka.

V monografiji Jože Udovič (1912-1986): In iskra v besedi ostane, ki je izšla kot plod sodelovanja knjižnice iz Cerknice ter Celjske Mohorjeve družbe, so zbrani dokumenti, spomini, pesmi ter druga dela. V knjigi je tudi šest Udovičevih fotografij, prek katerih so avtorji Marija Hribar, France Pibernik in Marta Jeglič želeli Udoviča prvič predstaviti tudi kot fotografa.

V Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica je sicer ob 100-letnici rojstva literata še do 19. oktobra na ogled razstava Udovičeva jesen 2012, ki predstavlja njegovo življenje in delo.