Svet 17.10.2012 5:00

V Zagrebu postavili doprsni kip igralca Bobija Marottija

Zagreb, 17. oktobra - Doprsni kip znamenitega hrvaškega igralca, "velikega Histriona" Josipa Bobija Marottija od torka krasi dom igralske skupine Histrion v Zagrebu. Priznanemu igralcu so posvetili tudi festival Bobijevi dnevi smeha. Prvo izdajo je sinoči uvedla predstava Zagrebški orkester, v kateri je lani preminuli Marotti nazadnje nastopil.

Hrvaška, Zagreb. Odkritje popsnega kipa zagrebškega igralca Josipa Bobija Marottija. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Odkritje popsnega kipa zagrebškega igralca Josipa Bobija Marottija.
Foto: Hina/STA

Spomenik leta 1922 v Mariboru rojenemu Marottiji je v torek razkrila hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić. Poudarila je, da je Marotti zaznamoval 70 let hrvaške gledališke in filmske umetnosti. Doprsni kip je delo akademskega kiparja Miljenka Sekulića, ki je tudi stalni scenograf Histrionov.

Gledališka skupina Histrion je v torek v novo sezono vstopila s ciklom komedij, posvečenih Marottiju. Prvi Bobijevi dnevi smeha bodo potekali do nedelje 28. oktobra, na njih pa bodo med drugim uprizorili komedije Fadila Hadžića, Dušana Kovačevića in Mira Gavrana.

Kot je napovedal vodja Histrionov Zlatko Vitez, bodo odslej z Bobijevimi dnevi smeha vsako leto vstopili v novo sezono gledališča.

Marotti je ustvaril številne nepozabne gledališke vloge, tudi po uradni upokojitvi leta 1980. Na zadnje je na oder stopil decembra 2010, ravno v predstavi Zagrebški orkester v produkciji gledališča Histrion.

"Zagrebški Slovenec" Marotti je bil sicer eden od ustanoviteljev dramskega gledališča Gavella, znan pa je tudi po številnih televizijskih in filmskih vlogah. Generacije otrok so odraščale ob njegovem glasu v risankah Kremenčkovi in Smrkci. Med drugim je predaval igro na zagrebški akademiji dramskih umetnosti.