Svet 18.10.2012 5:30

V Rimu bodo na ogled fotografije mladega Stanleyja Kubricka

Rim, 18. oktobra - V rimskem razstavišču Chiostro del Bramante bodo v petek, 19. oktobra, odprli razstavo fotografij priznanega ameriškega filmskega režiserja Stanleyja Kubricka (1928-1999). Na razstavi Stanley Kubrick - fotograf bo do 25. novembra na ogled več kot 160 fotografij, ki jih je Kubrick posnel med letoma 1945 in 1950, ko je delal pri reviji Look.

Če se Kubrick s filmi, kot so Odiseja v vesolju (1968), Peklenska pomaranča (1971) in Široko zaprte oči (1999), ne bi zapisal med legende svetovne kinematografije, bi se mu zagotovo obetala uspešna fotografska kariera, piše na spletni strani razstavišča.

Pomembna ameriška revija Look je komaj 17-letnega Kubricka najela, da bi dokumentiral povojni ameriški vsakdan skozi zgodbe priznanih ljudi, kot sta boksar Rocky Graziano in igralec Montgomery Clift. V fotografski objektiv je Kubrick med drugim ujel vrvež New Yorka, v pripravah, da postane nova svetovna prestolnica, pa tudi strti obraz moškega ob vesti, da je umrl ameriški predsednik Franklin Roosevelt.

Fotografije, ki bodo na ogled v Rimu, so razvili iz negativov, ki so jih hranili v Muzeju mesta New York.

Na filmsko pot je Kubrick stopil s kratkim dokumentarcem "Day of Fight" (Dan spopada, 1951), ki je bil temeljil na fotoreportaži za revijo Look. V 16-minutni študiji je prikazal dan pred spopadom boksarja srednje kategorije Walterja Cartierja. Nato je šla njegova filmska pot strmo navzgor.