EPK 2012 18.10.2012 12:34

V Mariboru o tem, ali pomeni starajoča se družba tudi starajočo se kulturo

Maribor, 18. oktobra - Na Univerzi v Mariboru se je danes začela letna konferenca univerz iz mest Evropskih prestolnic kulture (EPK). Na dvodnevnem dogodku bodo znanstveniki in umetniki razpravljali o vprašanju, ali pomeni starajoča se družba tudi starajočo se kulturo. Obenem jih zanima, kako lahko kultura pomaga reševati težave, povezane s starostjo.

Maribor, univerza. Konferenca RAZ:UM: UNeECC "Ageing Society, Ageing Culture?" Podpredsednik UNeCC William Chambers in v.d. predsednika EMUNI Laris Gaiser. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, univerza.
Konferenca RAZ:UM: UNeECC "Ageing Society, Ageing Culture?"
Podpredsednik UNeCC William Chambers in v.d. predsednika EMUNI Laris Gaiser.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, univerza. Konferenca RAZ:UM: UNeECC "Ageing Society, Ageing Culture?" Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, univerza.
Konferenca RAZ:UM: UNeECC "Ageing Society, Ageing Culture?"
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Konferenca univerz Evropskih prestolnic kulture (UNeECC) združuje univerze iz mest, ki so bile, ki so in ki še bodo EPK. Po besedah podpredsednika združenja Williama Chambersa, ki sicer prihaja z univerze v Liverpoolu, želijo spodbujati redno sodelovanje in izmenjavo znanj med akademskimi sferami teh mest.

Tokratna konferenca je šesta v nizu konferenc na aktualne kulturne teme, lansko je gostil Antwerpen, prihodnja bo v Patrasu. Univerza v Mariboru jo organizira skupaj z Evro-sredozemsko univerzo (EMUNI) iz Kopra. Med udeleženci je poleg gostov iz Slovenije tudi 60 gostov iz tujine.

Leto 2012, ko ob portugalskem Guimaraesu nosi naziv EPK tudi Maribor s partnerskimi mesti, je evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja. Zato konferenca osvetljuje evropsko kulturo v kontekstu starajoče se evropske družbe.

Kot je ob današnjem odprtju konference povedal Chambers, je staranje danes zelo aktualno vprašanje. Število oseb, starejših od 60 let, se je v svetu od leta 1980 podvojilo. Do leta 2050 se bo njihovo število po ocenah Združenih narodov povečalo s sedanjih 605 milijonov na kar dve milijardi.

"Želimo spregovoriti, kako se to staranje prebivalstva odraža v kulturi in kako lahko kultura, pa tudi univerze, odgovorijo na te spremembe. Kako lahko kultura pomaga reševati določene težave, povezane s starostjo, kot je na primer demenca," je pojasnil. "Starejši ljudje so pogosto izključeni iz kulturnega dogajanja, še posebej to velja za delavski razred. Želimo poudariti, da sta kultura in ustvarjanje ne le pomembna za razvedrilo in zabavo starejših ljudi ampak tudi koristna za njihovo zdravje."

Mariborska univerza razume konferenco v prvi vrsti kot priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj med univerzami, pa tudi kot korak k večji internacionalizaciji univerze. "V dobri družbi se rojevajo tudi dobre ideje, dobri projekti, dobre povezave, kar je pomembno za naše mednarodne povezave, ki spodbujajo rast kakovosti naše univerze," je pojasnil rektor Danijel Rebolj.

Konferenca univerz Evropskih prestolnic kulture (UNeECC) je bila ustanovljena decembra 2006 v Pecsu na Madžarskem. V času ustanovitve je imela 15 članic, danes jih ima 44.