Svet 19.10.2012 5:00

Filmski prvenec Martina Turka na festivalu v Mumbaiu

Mumbai, 19. oktobra - V Mumbaiu te dni poteka 14. mednarodni filmski festival, ki velja za enega najpomembnejših filmskih dogodkov v Indiji. Na festivalu, ki se bo sklenil 25. oktobra, bodo v sekciji In The Cut prikazali prvenec mladega tržaškega režiserja Martina Turka Nahrani me z besedami. Za film bo to mednarodna premiera.

Film bo po Mumbaiu pot nadaljeval v Brazilijo, kjer bo prikazan na 36. mednarodnem festivalu v Sao Paulu v sekciji mednarodne perspektive, ki je namenjena pregledu najpomembnejših filmov svetovne produkcije zadnjih dveh let. Festival bo potekal od 19. oktobra do 1. novembra. Turkov film bo prikazan 23. in 25. oktobra.

Turkov film se bo nato ustavil še v francoskem Montpellieru, kjer bo prikazan v tekmovalnem programu mednarodnega festivala mediteranskega filma. Festival, ki ga pripravljajo že 34 let, bo potekal od 26. oktobra do 3. novembra. Projekcije filma se bo udeležil tudi režiser. V Montpellieru so bili v preteklosti že prikazani štirje Turkovi kratki filmi, leta 2003 pa je režiser z diplomskim filmom Izlet na festivalu prejel kar tri nagrade, med njimi glavno nagrado žirije za najboljši kratki film.

Zgodba filma Nahrani me z besedami pripoveduje o Robertu, ki odpotuje v Italijo, da bi izpopolnil svojo nenavadno raziskavo. Tam naleti na posebneža, brezdomca srednjih let. Prevzet in zmeden zaradi srečanja s skrivnostnim moškim mu začne slediti in za njim se izgubi vsaka sled. Robertovo izginotje prisili očeta Janeza, da po mnogih letih molka pokliče starejšega sina Mateja, s katerim se odpravita iskat izgubljenega sina. Ker pa Janez ne more pustiti same žene Irine, ki boleha za demenco, se k njej začasno preselita Matejeva žena Ana in njuna hči Veronika.

V glavnih vlogah nastopajo Boris in Sebastian Cavazza, Jure Henigman, Maša Derganc, Miranda Caharija in Iza Veselko.

Martin Turk je scenarij, sestavljen iz treh ločenih zgodb, ki se dogajajo sočasno, med drugim pripravljal v pariški rezidenci cannskega festivala, kamor ga je med šest mladih režiserjev izmed več kot 200 prijavljenih iz vsega sveta, izbrala žirija pod vodstvom direktorja cannskega festivala Gillesa Jacoba.

Turk je za svoje kratke filme prejel že številne domače in mednarodne nagrade, kot edinemu slovenskemu režiserju v zadnjih 15 letih pa mu je leta 2008 s kratkim filmom Vsakdan ni vsak dan uspela tudi uvrstitev v sekcijo cannskega festivala Quinzaine.

Film Nahrani me z besedami je nastal v produkciji Bela filma, v redno kinematografsko distribucijo pa prihaja 22. novembra, je sporočila producenta Ida Weiss.