Na hitro prelistano 20.10.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. oktobra - V Poetikonovih lirah Književnega društva Hiša poezije so izšle pesmi Ivana Dobnika Druga obala, pri Modrijanu pa knjiga aforizmov Aleksandre Kocmut Pohujšanje odpade. Na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani je izšel zbornik več avtorjev Zapoved in Zločin, pri Tehniški založbi Slovenije pa delo Theodora Graya Elementi.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Pohujšanje odpade avtorice Aleksandre Kocmut. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Pohujšanje odpade avtorice Aleksandre Kocmut.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Elementi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Elementi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Druga obala avtorja Ivana Dobnika. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Druga obala avtorja Ivana Dobnika.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Zapoved in zločin. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Zapoved in zločin.
Foto: STA

DRUGA OBALA - OSMA PESNIŠKA ZBIRKA IVANA DOBNIKA

Druga obala je osma izvirna pesniška knjiga Ivana Dobnika. V njej pesnik razvija in radikalizira premike svoje avtopoetike, ki jo je poudaril že v zbirki Pred začetkom. V tokratnih pesmih spregovori o možnih vzporednih svetovih tukaj in zdaj, o "drugi obali", ki je v nas samih vseskozi prisotna, o območju poetičnega, subtilnega, domišljijskega, posamičnega, drugačnega in lepega. Druga obala je pesniška zbirka, ki slovenski pesniški jezik bogati z vrhunskim in virtuoznim, izrazito osebnim slogom iskanja, je videnje in vizija, kjer poetično dobiva nove, žareče zvoke dobe, kjer sta domišljija in pesniški način dojemanja sveta eno ključnih upanj človeštva. Dobnik s to pesniško knjigo vztrajno nadaljuje in razvija vse, kar je v prejšnjih že nakazal: široki tok pesmi je natančen, priča smo petju skozi besede, ki pripovedujejo zgodbo o modernem človeku, zgubljenemu na neznani obali nekje v vesolju, je o pesniški zapisal kritik Zoran Pevec. Ivan Dobnik (1960) je pesnik, prevajalec, kritik in urednik. Je odgovorni urednik revije Poetikon in ustavni član društva Hiša poezije ter od leta 2006 urednik zbirke Poetikonove lire. Objavil je 13 pesniških zbirk, od tega pet v tujih jezikih. Zastopan je v domačih in tujih antologijah in preveden v več kot deset jezikov.

POHUJŠANJE ODPADE - KNJIŽICA AFORIZMOV ALEKSANDRE KOCMUT

Aforizmi, zbrani v knjižici, so niz okoli 170 stavkov, razvrščenih pod 22 podnaslovov. Gre za domišljene, duhovite in večpovedne bodice. Avtorica se že v naslovu Pohujšanje odpade poigrava z dvopomenskostjo hujšanja in pohujšanja.Posamezen aforizem bralcu ponuja možnost, da iz njega sestavi zgodbo, ki ob vsakem ponovnem branju dobi nove razsežnosti.
S spretno uporabo homonimov in metafor avtorica bralca zvito napeljuje "na pot širine ozkosti in popolnosti nepopolnosti". S paleto znanih rekov, ki jih poda na svež in izviren način, ponuja povsem nov vpogled v stare resnice. Tematsko je zbirka zelo raznolika, saj se aforizmi nanašajo na različna področja. Dotaknejo se ženske in moškega, različnih vlog in poklicev, človeških slabosti in želja, mimogrede pa se avtorica ponorčuje tudi iz same sebe. Ilustracije so delo Tomaža Kotnika. Aleksandra Kocmut (1976) je pesnica, pisateljica, urednica in prevajalka. Piše za otroke in odrasle. Letos je izdala kratki roman Jedci rži in priročnik Pravipis.

ZAPOVED IN ZLOČIN - DELO, KI POVEZUJE PRAVO Z BESEDNO UMETNOSTJO

Zbornik Zapoved in zločin se umešča v sodobni čas in prostor, ki ga na eni strani določa besedna umetnost na drugi pa pravo. Ne zanima ga le le fascinacija književnosti in širša teorija z družbenimi elementi prava, ampak je v jedru njegovega zanimanja pravo, ki je fascinirano s samo fascinacijo književnosti z ekscesnimi prestopanji meja - zapovedi. V založništvu Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani so pod uredniškim očesom Matjaža Jagra pripravili nabor desetih prispevkov na temo zapovedi in zločina. Zbornik bralcu pomaga odgovoriti na vprašanja, kaj nam o zapovedi in zločinu lahko povedo Beneški trgovec, Ana Karenina, Peklenska pomaranča, Srce teme, koncept Jungove sence, Hannibal Lecter, Vstajenje, Hazarski besednjak, estetski ideal lepega in znamenita Kantova razsodna moč. Avtorji prispevkov so Matej Accetto, Matjaž Ambrož, Matjaž Jager, Andrej Krist, Mitja Muršič, Jurij Novak, Jernej Pribošič, Marko Novak, Goran Č. Potočnik, John Stubbs in Aleš Završnik.

ELEMENTI - MONOGRAFIJA O VSEH ZNANIH ATOMIH V VESOLJU

Poljudnoznanstvena monografija Elementi prinaša slikovni pregled vseh znanih atomov v vesolju. Je plod sedemletnega raziskovanja znanstvenika Theodora Graya. Knjigo krasijo fotografije, ki so prav tako avtorjevo delo. Elementi so v delu razvrščeni v enakem vrstnem redu kot v periodnem sistemu. Besedilo, ki spremlja vsakega od prikazov, pripoveduje zgodbo posameznega elementa. Tako lahko bralec denimo izve, da je fluor eden najbolj reaktivnih elementov. Besedilo spremljajo osnovni kemijski in fizikalni podatki o relativni atomski masi, gostoti in polmeru atoma. Diagrami prikazujejo zgradbo atomskega kristala, razporeditve elektronov po orbitalah, spekter atomske emisije in agregatno stanje elementa. Delo je prevedel Jure Miljević.