EPK 2012 19.10.2012 4:00

Na Ptuju zgodnja grafična dela Oskarja Kokoschke

Ptuj, 19. oktobra - V Miheličevi galeriji na Ptuju bodo danes odprli razstavo del avstrijskega likovnega umetnika Oskarja Kokoschke. Prikazana bodo njegova zgodnja grafična dela in raziskan njegov vpliv na umetniška dela zakoncev Oeltjen, s katerima je skupaj študiral na Dunaju.

Oskar Kokoschka (1886 - 1980) je najvidnejši predstavnik avstrijskega ekspresionizma in umetnik, ki je močno zaznamoval likovno umetnost 20. stoletja. Pri delu ni povsem sledil nemškemu modelu ekspresionizma, temveč je dajal večji poudarek upodobitvi notranjega doživljanja. To je videti tudi v grafičnih ciklih, v katerih je pogosto izpovedoval svoj zapleten odnos z Almo Mahler.

Kot je za STA povedala kustodinja Andreja Borin, razstava v Miheličevi galeriji predstavlja umetnikova zgodnja grafična dela na papirju do leta 1920. Gre za manj znana dela, od kartic za Dunajske delavnice, knjižnih oprem, naslovnice za revijo Der Sturm do ciklusa Vklenjeni Kolumb in številnih portretov v tehniki litografije.

A že v teh delih se nakazuje njegova kasnejša usmeritev v ekspresionizem, je pojasnila. Večino del so pripeljali iz dokumentacijskega centra v umetnikovem rojstnem kraju Pöchlarn.

Jana Oeltjena (1880-1968) bodo na razstavi predstavili z listi iz grafičnih ciklusov Nedelja, Ribiči in Alpska dolina, Elso Oeltjen Kasimir pa z risbami v črni kredi. Večina gradiva prihaja iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Po besedah Borinove se med omenjenimi tremi umetniki kaže zelo močna povezava. Elsa Oeltjen Kasimir (1887 - 1944) se je rodila na Ptuju in je tako kot Kokoschka študirala na šoli za umetno obrt na Dunaju. Bila je Kokoschkova sošolka in prijateljica, kasneje pa je v umetnikov krog vpeljala tudi moža Jana Oeltjena, po rodu iz severne Nemčije.

Stik s Kokoschko je zaznamoval oba, tako v osebnem kot tudi umetniškem smislu, kar osvetljuje tudi pričujoča razstava. Med razstavljenimi deli bo tudi grafika iz leta 1917, ki jo je Kokoschka posvetil Elsi.