Svet 19.10.2012 7:00

Slovenija častna gostja na festivalu Medfilm v Rimu

Rim, 19. oktobra - V Rimu se danes začenja najstarejši filmski festival v mestu - Medfilm. Do nedelje, 28. oktobra, bodo na njem prikazali 86 filmov. Festival pokriva mediteransko regijo, častna gostja njenega severnega dela pa je letos Slovenija, ki se bo predstavila s filmi iz zadnjih let.

Nekateri slovenski filmi bodo prikazani v tekmovalnem programu, drugi so vključeni v program Slovenska izložba. V tekmovalni program igranih celovečernih filmov sta se uvrstila Arheo režiserja Jana Cvitkoviča ter koprodukcijski film Parada režiserja Srdjana Dragojevića, je sporočila Nerina T. Kocjančič s Slovenskega filmskega centra.

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bosta prikazana filma Aleksandrinke režiserja Metoda Pevca in Dolge počitnice v režiji Damjana Kozoleta. Slednji je na 15. festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši dokumentarni film. V tekmovalni program kratkih filmov pa sta se uvrstila filma Kdo se boji črnega moža režiserja Janeza Lapajneta in Missing the Moment v režiji Mitje Mlakarja.

V program Slovenska izložba so vključeni celovečerni filmi Izlet režiserja Nejca Gazvode, Lahko noč, gospodična v režiji Metoda Pevca, Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika in 9:06 v režiji Igorja Šterka. Med kratkimi filmi so bili izbrani Oči, a lahko šofiram režiserja Mihe Hočevarja, Lust Lunch režiserja Mihe Šubica in Sto psov v režiji Jana Cvitkoviča.

Slovenski filmi bodo na sporedu med 24. in 27. oktobrom, festivala pa se bosta udeležila režiserja Damjan Kozole in Jan Cvitkovič. V petek, 26. oktobra, bodo Kozoletu tudi podelili priznanje za filmski opus.

Na festivalu bodo prikazali filme iz 40 držav. Poseben poudarek bo tudi na deželah arabske pomladi - Maroku, Tuniziji, Alžiriji, Egiptu, Turčiji in Libanonu.

To bo v letošnjem letu druga retrospektiva slovenskega filma v Italiji. Aprila so na filmskem festivalu v mestu Lecce prikazali pet slovenskih celovečernih igranih filmov iz obdobja 1997-2010 - Ekpres Ekpres Igorja Šterka, V leru Janeza Burgerja, Slepa pega Hanne Slak, Šelestenje Janeza Lapajneta in Oča Vlada Škafarja.