Slovenija 22.10.2012 4:00

V Mavčičah začetek Jenkovih dni, letos obarvanih s poezijo Ramoveša

Ljubljana, 22. oktobra - S srečanjem z letošnjim Jenkovim nagrajencem Janezom Ramovešem in branjem nominirancev Alenke Jenstrle Doležal, Gorazda Kocijančiča, Katje Perat in Marcella Potocca se bodo drevi v Mavčičah začeli Jenkovi dnevi. Lavreatu bodo nagrado za pesniško zbirko Skuz okn strejlam kurente izročili na sredini slovesnosti na Društvu slovenskih pisateljev.

V sklopu Jenkovih dni bodo v torek v prostorih Društva slovenskih pisateljev (DSP) pripravili srečanje z dijaki ljubljanskih gimnazij in pesnico Stanko Hrastelj, v četrtek pa bo v Novem mestu sledil še literarni večer z letošnjim prejemnikom Jenkove nagrade.

Žirija v sestavi Darja Pavlič (predsednica), Veno Taufer, Marko Golja, Irena Novak Popov in Primož Čučnik je v obrazložitvi nagrade zapisala, da se je Ramoveš ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode. Neizmerne odgovornosti se je zavedel najpozneje v tistem hipu, ko se je odločil, da bo namesto v knjižni slovenščini pisal v narečju Poljanske doline.

Izbrane pesniške zbirke Skuz okn strejlam kurente ter Pesmi v snegu Alenke Jenstrle Doležal, Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocijančiča, Najboljši so padli Katje Perat ter Via Francigena Marcella Potocca so po besedah predsednice žirije zelo različne. Razlikujejo se tako po vsebini kot po avtorski pisavi, zato jih je težko primerjati med seboj. Ključni kriterij pri izbiri je bila izvirnost tako v tematiki kot v načinu izraza.

Jenkova nagrada je stanovska nagrada, ki jo DSP podeljuje od leta 1986. Prvi Jenkov nagrajenec je bil Niko Grafenauer. Lani je nagrado prejel Primož Čučnik za pesniško zbirko Kot dar.