Slovenija 22.10.2012 6:00

V Mestnem muzeju glasbeni večer ob 100-letnici rojstva Huberta Pettana

Ljubljana, 22. oktobra - V Mestnem muzeju Ljubljana bo drevi ob 19.30 glasbeni večer ob 100-letnici rojstva skladatelja Huberta Pettana. Nastopili bodo sopranistka Katja Kovalinka, altistka Edita Garčević Koželj, tenorist Edvard Strah, baritonist Andrej Makor, pianistka Margareta Weiss in violončelistka Barbara Jager.

Spomin na Huberta Pettana bodo počastili z uvodno besedo o njegovem življenju in delu ter izborom skladb iz različnih obdobij njegovega ustvarjanja. Poudarek bo na samospevih v treh jezikih - hrvaščini, slovenščini in nemščini ter klavirski, komorni in duhovni glasbi.

Skladatelj, muzikolog, publicist in pedagog Hubert Pettan (1912-1989) se je rodil slovenskemu očetu in hrvaški materi. Pettan sodi med tiste zagrebške intelektualce, ki so kljub iskreni skromnosti močno zaznamovali čas, v katerem so živeli. O spoštljivem odnosu do njegovega dela na Hrvaškem pričajo sistematično tiskanje notnih izdaj njegovih skladb, ulica z njegovim imenom, okrogla miza junija 2012, na kateri je o Pettanu govorilo sedem muzikologov, ter zgoščenka, ki bo izšla decembra. Na Slovenskem pa je Hubert Pettan presenetljivo neznan, piše na spletni strani Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.

Njegov skladateljski opus obsega 75 skladb - od samospevov, sonat za različna glasbila, klavirskih skladb, kantat, maše, oratorija in opere do simfoniete za tamburaški orkester. V knjigah in znanstvenih člankih glasbo obravnava predvsem v kontekstu zgodovinskih okoliščin, gledališča ter šolstva. Kot publicist je pustil sled v 17 časopisih in revijah.