Slovenija 22.10.2012 11:29

V Slovenski kinoteki zvečer poklon filmskemu snemalcu Ivanu Marinčku

Ljubljana, 22. oktobra - V Slovenski kinoteki bodo z razstavo in projekcijo nove 35 mm kopije filma Deveti krog režiserja Franceta Štiglica zvečer obeležili 90-letnico filmskega snemalca Ivana Marinčka. Večer se bo sklenil s pogovorom z jubilantom, ki ga bo vodil režiser in snemalec Karpo Godina ter s projekcijo filma Trenutki odločitve v režiji Františka Čapa.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Filmski snemalec in mojster črno-bele fotografije Ivan Marinček - Žan se je rodil 25. oktobra 1922 v Novi vasi pri Ptuju. Kot direktor fotografije je posnel 17 celovečernih igranih filmov, njegova filmografija pa obsega prek 80 kratkih, dokumentarnih in igranih filmov. Pri zgodnejših filmih je sodeloval tudi kot montažer, nekatere med njimi je tudi sam režiral. Zadnji Marinčkov celovečerni film je To so gadi (1977), komedija režiserja Jožeta Bevca, ki še danes velja za enega najbolj gledanih slovenskih filmov.

Pri podrobnem pregledu Marinčkove filmografije pritegnejo pozornost njegovi številni "primati", je zapisal direktor fotografije pri številnih filmih Radovan Čok. Marinček je bil snemalec prvega slovenskega igranega celovečerca, Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica, prvi med snemalci je prestopil republiške meje in ustvarjal v drugih filmskih centrih nekdanje Jugoslavije, leta 1963 pa je posnel tudi prvi slovenski celovečerni film v barvni tehniki, film Srečno, Kekec! režiserja Jožeta Galeta. V barvah je Marinček upodobil tudi kostumski Štigličev film Amandus (1966). S Štiglicem pa sta prvič, še v črno-beli tehniki, uporabila panoramski sistem za mladinsko uspešnico Ne joči Peter (1964).

Film Deveti krog iz leta 1960 je že istega leta doživel zmagoslavje na Festivalu jugoslovanskega filma v Pulju, kjer so ga ovenčali s kar sedmimi nagradami za najboljši film, režijo, scenarij, glasbo, glavno žensko vlogo in nagrado publike, svojo zlato areno pa si je priboril tudi Marinček. Nek hrvaški kritik je zapisal, da Zagreb še nikoli ni bil tako dobro filmsko prikazan. Uspešnost Štigličevega hrvaškega filma je kronala uvrstitev v najožji izbor za tujejezičnega oskarja.

Drevi si bo mogoče ogledati še vojno melodramo iz leta 1955, v kateri v glavni vlogi igra Stane Sever. Dogajanje filma je postavljeno v Zagreb v leto 1941. V ospredju zgodbe je mlada Ruth, hčerka židovskih sosedov, s katero se formalno po očetovi volji poroči Ivo. Čeprav se ta sprva upira, saj že ima izvoljenko Magdo, se med njima počasi razvije iskrena in silna ljubezen. Nekega dne ustaši dekle vendarle ujamejo in Ruth pristane v t.i. devetem krogu koncentracijskega taborišča.

Poklon Marinčku ob praznovanju njegove 90-letnice v Slovenski kinoteki pripravljajo v sodelovanju z Združenjem filmskih snemalcev Slovenije, Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Slovenskim filmskim centrom, so sporočili iz Slovenske kinoteke.